Hirdetés

Új NVIDIA alaplapi chipsetek várhatók?

Régóta nem láthattunk már az NVIDIA-tól újítást alaplapi chipkészlet terén, de a zöldek máig nem is igen törték magukat, hogy valami újdonsággal álljanak elő. Intel oldalon a fejlesztések megálltak az nForce 790 Ultra SLI-nél, az AMD-hez pedig az nForce 780a SLI-t keresztelték át 980a SLI-re fejlesztés gyanánt. Persze nincsenek túl fényes helyzetben, mivel az AMD saját chipsetjei jól teljesítenek és olcsók is, az Intel modernebb platformjai esetében pedig jogi problémák hátráltatják az új fejlesztések kivitelezését.

Az electronista értesülései szerint hamarosan megtörik a jég, ugyanis nemsokára három új termék kezdheti meg pályafutását, MCP89, MCP99 és MCP85 kódnévvel. Az első kettő az Intel-alapú notebookokhoz, utóbbi pedig az AMD processzoros hordozható számítógépekhez készül, megjelenésük pedig 2010. első negyedévére várható. Az MCP89-es a jelenleg is forgalmazott MCP79-es, azaz az NVIDIA Ion egyenes ági leszármazottja lesz, és az Intel Core 2 mobil processzoraihoz lesz párosítható. A hírek szerint képességei között az 1333 MHz-es vagy annál nagyobb FSB-vel rendelkező processzorok és DDR3-as memória támogatása szerepel. Az első lehetséges vásárlók között az Apple neve bukkant fel, a cég állítólag már rendelt az új chipsetből, az MCP99-esből is.

NVIDIA Ion
NVIDIA Ion - az előd

Az MCP99-es megjelenése egyelőre több szempontból is kérdéses, mivel elvileg a Nehalem-alapú Core i5-höz és Core i7-hez, valamint a majdani Westmere processzorokhoz készül, amelyek már beépített memóriavezérlőt használnak, és nem rendelkeznek a régebben alkalmazott Front Side Busszal. A probléma csak az, hogy az Intel szerint az NVIDIA nincs birtokában olyan licencnek, amely feljogosíthatná őket arra, hogy ezekhez a termékekhez való chipseteket készítsenek. Az NVIDIA természetesen cáfol, szerintük az Intel szándékosan félreértelmezte a kettőjük között fennálló megállapodást, és igyekszik kiszorítani őket az alaplapi chipkészletek piacáról. Ez a „nézeteltérés” a mai napig nem tisztázódott a két cég között.

NVIDIA MCP78
NVIDIA MCP78 - hol késik a folytatás?

Az AMD processzoraihoz tervezett MCP85-ös chipset még ennél is kalandosabb múltat tudhat magáénak. Az első hírek még tavaly októberben jelentek meg róla, a várakozások szerint ez lett volna az NVIDIA AM3-as tokozású processzorokhoz készített, középkategóriás, integrált grafikával is felszerelt modellje, amelyből kétféle változat is várható volt. Végleges termék  azonban a mai napig nem jelent meg – egyelőre ismeretlen okokból – az pedig végképp nem világos, hogyan változott át hordozható számítógépekhez való chipsetté.

Előzmények

Hirdetés