Hirdetés

Haldoklik az SLI az AMD processzorral szerelt számítógépek piacán?

Egyre nagyobb gondba kerül az NVIDIA a lapkakészletek piacán. A zöldek nForce névre keresztelt termékei évekkel ezelőtt hatalmas népszerűségre tettek szert az AMD processzort vásárló felhasználók körében, azonban az idő múlásával feledésbe merültek. Ebben természetesen hatalmas szerepe volt az ATI felvásárlásának, így az AMD mára komplett platformot kínál az érdeklődőknek. Ez az NVIDIA számára semmi jót nem jelent, ugyanis az nForce rendszerek eladási adatai az AMD-s oldalon mára drámaian visszaestek, az Intel processzorok esetében pedig sohasem voltak igazán népszerűek.

A zöldek számára a legnagyobb probléma az SLI népszerűsítése. A vállalat komoly jogi csatát vív az Intellel, melynek végkimenetele rendkívül fontos lehet. Az NVIDIA szerint ugyanis a licencjogaik lehetővé teszik a Core i7 processzorhoz fejlesztett lapkakészlet forgalmazását, ám az Intel nem így látja a helyzetet. Természetesen a bírósági döntésre várni kell, ami egyértelműen hátrány a zöldek számára, mivel az idő ellenük dolgozik. A határozat megszületéséig az NVIDIA lehetővé tette az SLI-t az Intel lapkákon is, mellyel megpróbálja fenntartani a technológia piacát.

Az AMD processzorok esetében jogi problémák nincsenek, hiszen az NVIDIA rendelkezik a szükséges licencekkel, így az új nForce lapkakészletek fejlesztése nem ütközik akadályba. Az alaplapgyártók azonban nem így látják a helyzetet. Az AMD 700 szériás lapkakészletei rendkívül népszerűek és olcsók, továbbá az integrált grafikus processzorral rendelkező megoldások is meglehetősen erősek, így az NVIDIA az értékek szempontjából nem tud komoly előnyöket felmutatni. A zöldek palettáján az nForce 980a SLI chippel szerelt alaplapok számítanak csúcsmodellnek, ám ilyen megoldással egyelőre csak egyetlen gyártó (Asus) állt elő. A többi vállalat nem lát potenciált a termékben, így értelmetlennek tartanak megtervezni egy nyomtatott áramkört köré. Ez olyan szempontból probléma, hogy Socket AM3 foglalattal még nem készült csúcskategóriás NVIDIA lapkára épülő alaplap. Az SLI támogatása természetesen megoldható lenne egy AMD-s chippel szerelt alaplapon is, de ez gyakorlatilag teljesen tönkretenné a megmaradt nForce piacot.

Az AMD platformokra építő tervei is komolyan érinthetik a zöldek elképzeléseit. A kisebbik processzorgyártó ugyanis az ATI Stream technológiát nemcsak a Radeonokra, hanem az AMD központi és grafikus processzorokkal operáló gépekre fejleszti. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ATI Streamre alapozó GPGPU alkalmazások csak akkor fognak működni, ha a Radeon videokártya mellett egy Phenom vagy egy Athlon szériás processzor segédkezik. Arról egyelőre nincs információ, hogy e programokhoz szükség van-e AMD-s lapkakészletre, de az nForce rendszerek komolyan visszaesett népszerűsége mellett felvállalható a teljesen AMD platformra korlátozott támogatás.

Csak az Ion számít

Az NVIDIA természetesen látja a gondokat. Az AMD processzorok piacán a gyártók nem érdeklődnek a lapkák iránt, míg az Intel megoldások esetében legtöbbször a Santa Clara-i óriás próbál  keresztbe tenni a zöldeknek. Ennek megfelelően az NVIDIA nem is erőlteti túlságosan az nForce rendszereket, és az új Ion platform népszerűsítésére fordítja minden erejét. Ez a rendszer komoly előnyöket vonultat fel az Intel megoldása ellen, ami megfelelő reklámhadjárat mellett sikerre is viheti az NVIDIA elképzeléseit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés