Hirdetés

Új édent teremt a VIA

A VIA beágyazott rendszerekbe, vékony kliensekbe, LCD PC-kbe szánt Eden processzorai eddig sem mértéktelen energiafogyasztásukról voltak híresek, a gyártó most bejelentett termékfrissítése azonban tovább javít a chipek fogyasztás/sebesség mutatóján. A friss Eden és Eden ULV processzorok immár a 90 nm-es csíkszélességgel készített Esther magra épülnek, ami lehetővé tette, hogy a rendszerbusz sebessége 133-ról 400 MHz-re nőjön, és hogy a magsebesség egészen 1,5 GHz-ig (a későbbiekben elvileg akár 2 GHz-ig) skálázódjon.

A váltás nem pusztán a számítási kapacitásban, hanem a képességek terén is érezteti jótékony hatását, ugyanis az Esther mag része a PadLock biztonsági funkcióegyüttes aktuális változata. Ez a korábbihoz képest az RSA titkosításhoz használt Montgomery-redukcióval, az SHA-1 és SHA-256 algoritmusok támogatásával, valamint a memória biztonságát szolgáló NX bit támogatásával bővült, és továbbfejlesztették véletlenszám-generátorát is. Az Esther ismeri az SSE3 utasításkészletet is; másodszintű gyorsítótárának mérete 128 kB.

A 30 mm2 magméretű, NanoBGA2 tokozásában mindössze 21 x 21 mm helyet foglaló processzor fogyasztását tovább csökkenti a PowerSaver funkció, mely kisebb terhelésnél egyetlen órajel alatt a 400 MHz-es alapfrekvenciára fékezi a chip belső órajelét. A VIA Eden processzor 400 MHz-es változatának TDP-je 2,5 watt, az 500 MHz-es 3,5 wattot vesz fel, a 600, 800 és 1000 MHz-es chipek TDP-jét egyaránt 5 wattban adják meg, míg a csúcsot itt az 1,2 GHz-es modell képviseli 7 wattal. Az alacsony üzemfeszültségen hajtott Eden ULV processzorok sorozatában az 1 GHz-es típus 3,5, az 1,5 GHz-es pedig 7,5 wattos TDP-vel büszkélkedhet, ami lehetővé teszi e chipek passzív hűtését.

Új processzorai mellé a VIA aktuális CN700 északi hídját, illetve VT8237R vagy a hosszú várakozás után végre tömeggyártásba került VT8251 déli hídját ajánlja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés