Hirdetés

Új ATI chipsetek mobil AMD processzorok alá

Az ATI Technologies bemutatta az AMD mobil processzorai alá szánt lapkakészleteinek új, Radeon Xpress 1100 nevet viselő sorozatát. A grafikus vezérlőt is magukban foglaló chipsetek 3D-s megjelenítésben a korábbi generációhoz, a Radeon Xpress 200M-hez képest a gyártó ígérete szerint akár 33 százalékos gyorsulást hozhatnak. Az X300-szintű mag az 1100 típusjelű lapkakészletben 300 MHz-en, az 1150-ben pedig 400 MHz-en fut. A DirectX 9.0 API-val való kompatibilitásnak köszönhetően a vezérlő megfelel a Windows Vista követelményeinek is, bár még csak Shader Model 2.0-támogatást biztosít.

Az energiaigény csökkentésére a kanadaiak a Powerplay 5.0 funkciót használják, mely egyebek mellett a grafikus mag feszültségét és órajelét is képes visszafogni. A HyperMemory jóvoltából a chip saját memóriával és a rendszermemóriából lefoglalt területtel is gazdálkodhat, ezek együttes kapacitása 128 MB-ig terjedhet. A lapkakészlet legfeljebb 1 GHz-es HyperTransport interfészen keresztül kommunikálhat a CPU-val; a támogatott processzorok listáján valamennyi aktuális AMD-modell szerepel: mobil Sempron és Athlon 64, Turion 64 és természetesen a tegnap bejelentett kétmagos, immár DDR2 memóriára támaszkodó Turion 64 X2 is.

Bővítmények részére a chipset négy PCI Express x1 portot, PCI buszt, nyolc USB 2.0, valamint négy (RAID 0, 1 köteteket is kezelni képes) SATA portot és egy IDE csatornát biztosít; az audiovezérlő AC'97-kompatibilis. A kanadai vállalat közleménye szerint a Radeon Xpress 1100-as lapkakészletek elsőként a HP, a Gateway és a Fujitsu Siemens noteszgépeiben fognak felbukkanni, de más nagy gyártók építenek rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés