Új alaplapok jönnek az idei Ryzen Threadripperhez

A vezérlőhíd korábban pletykált X499-es jelölése sem biztos, inkább az X599 lehet a befutó.

Az AMD a Ryzen Threadripperrel eléggé felforgatta a HEDT-piacot, hiszen lényegében a semmiből húzták elő a fejlesztést, ami a sok magot igénylő munkaállomások szegmensébe igen kedvező belépőt kínál. A vállalat korábban sem titkolta, hogy az első és második generációs fejlesztések, vagyis a Ryzen Threadripper 1900 és 2900 jelölésű sorozat első körben az Intel HEDT vonalához való felzárkózást célozza meg, az igazi áttörést inkább majd a Castle Peak kódnevű fejlesztés fogja hozni, ami egyeduralkodó lesz a kategóriájában.

A friss hírek szerint az új platform már ott van az alaplapgyártóknál, ami azért fontos, mert új alaplapok szükségesek az olyan friss képességek kihasználásához, mint a például PCI Express 4.0. Ezzel együtt új vezérlőhíd érkezik, ami a korábbi pletykák szerint X499-es jelölést viselné, de ez éppen változás alatt van, ugyanis az AMD hoz egy X570-es vezérlőhidat a normál Ryzen sorozathoz, így felmerült, hogy az új Ryzen Threadripperhez való fejlesztést inkább X599-nek kellene nevezni.

A kompatibilitás szempontjából vannak kérdések az X399-es megoldásokkal. Az egyik kérdéses tényező az aktiválandó memóriacsatornák száma, ugyanis az X399-es alaplapoknál fizikailag úgy van bekötve a Socket TR4-es foglalat, hogy a csatlakozók jó része nincs is az alaplap felé kivezetve. Ennek nagyon prózai oka van, az első generációs Ryzen Threadripper esetében csak két darab CPU került a tokozásra, ami összességében négycsatornás memóriavezérlőt eredményezett, vagyis szükségtelen volt a maradék négy csatornára szánt összeköttetést felhasználni. Később a második generációs Ryzen Threadripper ugyan négyre növelte a tokozáson található CPU-k számát, de a korábbi korlátozások miatt minden lapkából csak egy 64 bites csatorna volt aktív, így maradt a négycsatornás memóriavezérlő is.

A Castle Peak esetében a problémát az okozza, hogy ezt a platformot 64 darab Zen 2 magig lehet skálázni, legalábbis a harmadik generációs Ryzen Threadripper esetében, amihez már nem mindig elég négy darab 64 bites busz. Viszont szerencsére az alapot az I/O lapka képzi, vagyis fizikailag mindig nyolc memóriacsatorna lesz a rendszerben, a nagy kérdés igazából az, hogy ebből mennyit érdemes engedélyezni. Világos, hogy az AMD nem akar a saját termékével versenytársat teremteni az EPYC sorozatnak, így a hatcsatornás kiépítés adja magát egy köztes alternatívaként, és ehhez a tokozást sem kell áttervezni, az eleve fel van készítve ennél többre is.

Az a hír járja egyébként, hogy az AMD idén semmiből nem lövi el az összes puskaport. A Ryzen 3000 sorozat csak 12 magig fog eljutni a lehetséges 16-ből, míg az új Ryzen Threadripper esetében 48-magos lesz a leggyorsabb példány, az amúgy maximális 64-ből. Erről már az alaplapgyártóknak leadott dokumentumok is tanúskodnak, tovább az Intel se hoz az asztali, illetve a HEDT frontra igazi újdonságot, csak a korábbi, 14 nm-es node-on készülő lapkák új steppingre épülő, illetve pár maggal kibővített verzióit, tehát a visszafogott csúcsmodellek sem lesz túl nehéz dolga.

Lényeges elem még, hogy a friss tervek alapján az első generációs, Ryzen Threadripper 1900-as sorozatot teljesen kiváltja a Ryzen 3000, míg a Ryzen Threadripper 2900-as WX modelleket az új Ryzen Threadripper generáció. Ezek a fejlesztések kiegészítik majd egymást, tehát jelen pillanatban az a terv, hogy a Castle Peak platform 24 magtól indul és nyolcmagos lépcsőkben növekszik. Ugyanakkor az X599-es alaplapok kompatibilisek lesznek az első és második generációs Ryzen Threadripperekkel, tehát ha valaki nagyon szeretne, akkor relatíve olcsó processzorokat is tud majd szerezni, de ekkor többek között le kell mondani a PCI Express 4.0-ról. Arról még nincs konkrét adat, hogy az új Ryzen Threadripperek működni fognak-e az X399-es alaplapokban. Elvi szinten nincs akadálya, de bizonyos képességek akkor sem lesznek elérhetők, például a már említett PCI Express 4.0, illetve a memóriacsatornák száma kötelezően marad négy, akkor is, ha az adott CPU többet támogatna.

A Zen 2 maggal rendelkező fejlesztésekkel új árszintek is érkeznek, legalábbis a harmadik generációs Ryzen Threadripper mindenképpen, így ezek a megoldások már nem lesznek túl pénztárcakímélőek, már ha ezen a szinten lehet ilyenről beszélni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés