Hirdetés

Jövőre is marad a Socket AM4

Az AMD leghamarabb 2021-re tervezi a váltást, méghozzá a DDR5 bevezetésével.

Az AMD Socket AM4-es foglalata igen jövőbiztosnak bizonyult, hiszen idén érkezik az ötödik olyan, egyébként Matisse kódnéven futó processzorcsalád, amit ki fog szolgálni, ráadásul ehhez még új alaplap sem szükséges, bár ilyenkor bizonyos képességek nem érhetők el, gondolva itt a PCI Express 4.0-ra. Az gyártópartnereknek leadott útiterv azonban azt jelzi, hogy a Socket AM4 még jövőre is marad, így a leváltására leghamarabb 2021-ben kerül majd sor.

Az aktuális tervek szerint biztosan érkezik még a Raven Ridge-et leváltó, Picasso kódnevű SoC APU, és 2020-ban mind a CPU-s, mind pedig az APU-s vonal kap még egy frissítést. Itt az érkező Matisse inkább egy ráncfelvarrásra számíthat, míg a szintén fejlesztés alatt álló Picasso egy komplett reformra, így végül az IGP-vel rendelkező modellek is megkapják a Zen 2 magokat, illetve az integrált grafikus vezérlő is már újabb dizájnt fog használni.

A jelenlegi adatok alapján a fentiekkel zárul a Socket AM4 karrierje, és az új foglalat már a DDR5 memóriákhoz igazodik. A nagy kérdés, hogy pontosan mikor, ugyanis az AMD a Matisse kódnevű CPU-knál kényelmesre veszi a fejlesztést, és már most az a hír járja a gyártók körében, hogy idén nem is lesz 16 maggal rendelkező modell. 12-magos verzió viszont érkezik, és a többi lényegében az Intel válaszától függ.

A tömegeknek szánt modellel ellentétben a Ryzen Threadripper sorozat másképp fog fejlődni. Bár a Socket TR4 a tervek szerint itt is megmarad 2020-ban, viszont az AMD hozza majd a 64-magos verziót. Ennek a hátterében az lehet, hogy van hova emelni az áron, hiszen a rendereléssel foglalkozó cégek ki tudják használni a nagyon sok magot, viszont a szerverplatformok jellemzően nagyobb vételárát már nem feltétlenül fizetnék ki, ha nem muszáj.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés