Hirdetés

Computex 2018: 32-magos Threadripperrel készül az AMD

Az új HEDT platform mellett bemutatkozott a 7 nm-es Vega is, illetve általánosan a jövő is szóba került.

Az AMD az idei Computexre több termék bejelentésével is készült, amelyek közül vitathatatlanul a legfontosabb a második generációs Ryzen Threadripper bejelentése. Mivel a normál Ryzen processzorcsalád esetében az új sorozat már elstartolt, így többen biztosra vették, hogy az újabb, 12 nm-es node-on készülő, Pinnacle Ridge lapkára épülni fog friss Threadripper is, és nem is tévedtek az előrejelzések, furcsamód azonban az AMD teker egyet a teljesítményen.

Amíg az első Ryzen Threadripper sorozatnál csak két darab nyolcmagos lapka volt bevetve, addig a második generációnál már négy darab Pinnacle Ridge is felkerülhet a tokozásra, vagyis az elérhető magszám 16-ről 32-re nő. Az összeköttetés hasonló az EPYC sorozathoz, azzal a különbséggel, hogy a négy lapka közül kettőben nem lesz aktív a memóriavezérlő, ugyanis a második generációs Ryzen Threadripper a 32-magos EPYC modellekkel ellentétben nem nyolccsatornás, hanem négycsatornás memóriaelérést kínál. Ettől persze a 32 mag működni fog, elvégre az Infinity Fabric GMI linkjei pont arra lettek kitalálva, hogy az egyes lapkák között nagy teljesítményű adatátvitelt biztosítson, tehát gyakorlatilag mindegyik mag eléri a memóriát, csak bizonyos esetben egy másik lapka memóriavezérlőjén keresztül. Ez egyébként az AMD szerint nem lesz jelentős hátrány, hacsak az adott alkalmazást nem limitálja a memória-sávszélesség. Erre a cég csak annyit mond, hogy akinek ez probléma, vegyen EPYC-et.

AMD második generációs Ryzen Threadripper
AMD második generációs Ryzen Threadripper (forrás: PROHARDVER!) [+]

A döntés hátterében az áll, hogy az AMD meg akarta őrizni a kompatibilitást az aktuálisan kiadott, X399-es alaplapokkal. Vagyis ha bárki vásárolt már magának első generációs Ryzen Threadripper processzort, akkor gyakorlatilag könnyen át tud majd térni a második generációs verzióra, ehhez csak az alaplap BIOS-át kell frissíteni.

Az AMD 24 és 32 maggal rendelkező Ryzen Threadripper modellekkel készül. Mindkét esetben 3 GHz lesz az alapórajel, és az aktuális adatok szerint a garantált turbó 3,4 GHz-ig kúszik fel, de itt képbe jöhet még az XFR és a többi Ryzenhez köthető technológia, tehát ez nem ilyen egyszerű, és a pontos adatok nélkül nem is érdemes tovább részletezni. A TDP-keret 250 watt, illetve az AMD 3200 MHz-es effektív órajelű DDR4 memóriákat alkalmazott a tesztgépekben, természetesen négycsatornás módban. Erre a szintre egyébként sokan vízhűtőt javasolnak, és persze ez a Ryzen Threadripperek esetében is opció, de az AMD szerint nem mindenki van oda a vízért, így a Cooler Master segítségével kifejlesztettek, egy Ryzen Wraith Ripper nevű hűtőt, ami szimplán levegővel is elvezeti a keletkező hőt. Utóbbi egyébként nem feltétlenül lesz 250 watt, ennél azért alacsonyabb marad, de az XFR miatt ezt érdemes magasabbra rakni, így a magok nagyobb órajelre tuningolják magukat működés közben. Maga a 250 watt egyébként az aktuális alaplapok közül nem egy modell tűréshatára. Ez határozta tehát meg leginkább a paramétert. Emiatt bizonyos X399-es modellek esetében a BIOS úgy érkezhet, hogy az új Ryzen Threadripper modellek használatánál a tuningot a gyártó nem engedélyezi. Ez gyakorlatilag azt is előrevetíti, hogy új X399-es alaplapok is érkeznek.


[+]

A második generációs, Colfax kódnevű Ryzen Threadripper modellek augusztusban lesznek elérhetők, az áruk azonban még nem ismert.

A másik fő bejelentés a 7 nm-es Vega sorozatot érintette. Itt az AMD egy ideje már a Vega 20 kódnevű fejlesztésre koncentrál, aminek a mintáit már szállítja a cég az érdeklődőknek. A fejlesztés ugyanakkor úgy néz ki, hogy gyorsabban halad vártnál, mivel a 2019-re tervezett megjelenéshez képest kicsit korábban, valamikor az év második felében már elérhető lehet az első ilyen termék. Utóbbi a Radeon Instinct sorozat része lesz. Ennek a végleges neve nem ismert, de a rajta lévő Vega GPU 32 GB-nyi HBM2 memóriát kap, így 4096 bitesre nő a memóriabusz, amivel elérhető lehet az 1 TB/s-os memória-sávszélesség is.


[+]

Az architektúrát érintő újítás a gépi tanulásra kigyúrt, különböző pontosságú skaláris szorzat operációk megjelenése, amivel radikális mértékben megnő az erre vonatkozó számítási teljesítmény. Sajnos az órajelek és a feldolgozók száma sem ismert, így konkrét adattal itt nem lehet számolni, viszont az AMD demonstrált egy működő hardvert, ami a Cinema 4D (Release 19) alkalmazáson belül, az integrált Radeon ProRender modult használva, mozaikos módszerrel 1 percen belül végzett, 3,5 millió háromszög, 1600 objektum és 200 iteráció mellett.


[+]

A Vega 20 fő extrája viszont a GMI linkek megjelenése, így az Infinity Fabric már kifelé is skálázható, amivel több, maximum négy Vega 20 köthető össze, de akár más, GMI linket használó hardverekkel is kialakítható a kapcsolat, például a processzorokkal. És a GMI a PCI Express interfésztől eltérően egy jóval gyorsabb, memóriakoherens megoldás, ami érdekes lehetőségeket tartogat a következő évre. Erről az AMD még nem beszélt, de nyilvánvaló előnye a rendszernek, hogy a CPU-val közös tokozásba helyezve a GPU-t, az egész konfiguráció egységesként viselkedik, vagyis a két lapka megoszthatja a virtuális- és rendszermemóriát, míg a szintén tokozásra helyezett HBC gyorsítótárként funkcionálhat.

AMD 7 nm-es Vega
AMD 7 nm-es Vega (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az AMD a fenti újításokon kívül több partnert is meghívott az előadására, amely cégek bemutatták a legújabb, Ryzen processzorral és Radeon grafikus vezérlővel termékeiket. Lényegesebb elem volt viszont, hogy a vállalat is bejelentette a FreeSync technológia kiterjesztését a Samsung tévéire. Erről korábban már írtunk, elsődlegesen a Samsung bejelentése alapján, de a Computexen az AMD demonstrálta is a lehetőséget. Az 55-82 hüvelykes 2018-as QLED sorozat, illetve NU8000 és NU8500 modellek kompatibilisek. Ezekhez a Samsung egy friss firmware-t biztosít, ami gamer módban, FreeSync mellett 7 ezredmásodperc alá csökkenti a bemeneti késleltetést is.

AMD FreeSync a Samsung QLED tévéin AMD FreeSync a Samsung QLED tévéin
AMD FreeSync a Samsung QLED tévéin (forrás: PROHARDVER!) [+]

A következő időszak általános célja egyébként a FreeSync kiterjesztése a nappaliba, vagyis a tévékre, méghozzá anélkül, hogy a már megfelelő tévével rendelkező felhasználónak ezért fizetnie kellene. Ezzel kapcsolatban nagyon érdekes az AMD álláspontja a variálható frissítési frekvenciáról, a cég szerint ugyanis ez mindenkinek jár, és semmiképpen sem szabad prémium árazáshoz kötni, mivel nagyban hozzájárul a játékélmény növeléséhez.


[+]

A jövőre vonatkozóan a cég már kevésbé volt bőbeszédű. Azért annyi kiderült, hogy a GPU-piacra vonatkozóan minden évben várhatók mostantól új Radeonok, és erre vonatkozóan van is egy útiterv 2020-ig, amelyben a 7 nm-es Vega után a 7 nm-es Navi jön, majd ezt követően már modernebb 7 nm-es node-on érkezik az új generáció, aminek még nincs publikus kódneve.


[+]

A 7 nm a cég processzorainál is elérhetővé válik jövőre, ide ugyanis érkezik az új Zen 2 mag, és az erre épülő CPU. Ez már működik az AMD laborjaiban, és a terveik szerint az idén elkezdik szállítani a mintákat a partnereknek, míg a következő év során jön a tényleges start.

PowerColor Radeon RX Vega 56 Nano PowerColor Radeon RX Vega 56 Nano PowerColor Radeon RX Vega 56 Nano
PowerColor Radeon RX Vega 56 Nano (forrás: PROHARDVER!) [+]

Végül a PowerColor elhozta a Radeon RX Vega 56 Nano verzióját, ami a korábbi nano modellhez hasonlóan rendkívül rövid lett, így ideális a korlátozott kiterjedésű házakba, miközben a specifikáció gyakorlatilag a normál Radeon RX Vega 56-os modellhez hasonlók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés