Hirdetés

A GlobalFoundries is felkerült a Qualcomm listájára?

A Qualcomm egy ideje kapacitásproblémákkal küzd a TSMC-nél, melyen az UMC-vel való szerződés segíthet, de nyilvánvaló, hogy nem árt felkészülni a jövőben a hasonló szituációkra. A vállalat a hírek szerint a Samsung szolgálatait is igénybe veszi a későbbiekben, és a Commercial Times információi szerint a GlobalFoundries is felkerült a listára.

A Samsung és a GlobalFoundries a Common Platform tagjai, így a gyártástechnológiák alapjait közösen dolgozzák ki. Ennek megfelelően a partnerek könnyebben vihetik át a chipdizájnokat a két vállalat node-jaira. Áttervezésre természetesen szükség van, de a közös alapok kevesebb kockázatot jelentenek a fejlesztés során. Azzal, hogy a Qualcomm a Samsung gyártástechnológiáira is igényt tart, tulajdonképpen csak egy lépcsőfokra kerül a GlobalFoundriestől.

A Commercial Times által közölt adatok tehát megalapozottak lehetnek, de az szinte bizonyos, hogy a GlobalFoundries az utolsó a listán, mivel az arab tulajdonban lévő bérgyártó kapacitásának jelentős részére igényt tart az AMD, ami a Qualcomm számára nem igazán kedvező. Ugyanakkor, ha mégis úgy alakulna, hogy az ellátás még a Samsung gyártósoraival sem lesz megfelelő (amire kicsi az esély), akkor a GlobalFoundries megmaradt gyártókapacitása jól jöhet még.

Az látszik, hogy a Qualcomm nem szeretne még egyszer olyan helyzetbe kerülni, amibe most került, hiszen az új generációs lapkák nagyon jók, de a limitált gyártókapacitás következtében gyenge az ellátás, és ezzel a vállalat ügyfeleket veszít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés