Hirdetés

Truly Ergonomic 209 formabontó mechanikus billentyűzet

A japán perifériagyártó, azaz a Truly Ergonomic nevéhez hű beviteli eszközöket gyárt, vagyis olyan billentyűzeteket, amelyek valóban a kényelem és az ergonómia jegyében születettek. A TECK209 tervezésénél több tényezőre is odafigyeltek. Először is a gombokat úgy osztották szét a két kéz között, hogy mindegyiket a lehető legkényelmesebb legyen elérni, anélkül, hogy gépelés közben természetellenes helyzetbe kellene kényszeríteni csuklónkat. Ezt szemlélteti az alábbi ábra is, amely kissé túlzott, de a lényeget jól mutatja.


[+]

A billentyűzet teljes mértékben szimmetrikus, a négyirányú kurzorgombok az egyik, a fontosabb funkciógombok a másik oldal alján kaptak helyet egy négyes csoportban, valamint mindkét kézre jut egy-egy space gomb. Kialakításából kifolyólag a numerikus blokkot nem láthatjuk, ez egy funkciógombbal érhető el, a kiosztás a jobb oldali nyomógombok szemközti oldalán olvasható.


[+]

A termék alapterülete mindössze 333 x 238 mm, vagyis egy átlagos klaviatúránál lényegesen keskenyebb, ami nem csak az asztalon foglalt hely miatt fontos, de a gyártó állítása szerint így az egér is közelebb kerül, amit könnyebben és gyorsabban lehet szövegbevitel közben használni.


[+]

A gépelési élményhez azonban nem csak az elrendezés, de a gombok mögötti kapcsolók is nagyban hozzájárulnak, ezért a gyártó a jól ismert Cherry MX Brown mechanikus kapcsolók mellett tette le a voksát. Összehasonlításként a szintén népszerű MX Blue-hoz képest a barna variáns nem kattog, ami egyesek számára perdöntő lehet, valamint a leütés sokkal könnyebb, inkább lineáris érzésű, a nyomáspont nem olyan hangsúlyos. Persze ennek megítélése abszolút ízlés dolga, de kifejezetten szövegbevitelhez (vagy közös munkatérbe) inkább az MX Brown kapcsolót szokták ajánlani.


[+]

Az 1,2 kg-os Truly Ergonomic 209 angol és jelöletlen verzióban is elérhető, vételára átszámítva körülbelül 235 dollárnak megfelelő helyi valuta.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés