Hirdetés

Transmeta processzorok asztali clusterekben

Az Orion Multisystems a Transmeta Efficeon processzorait választotta cluster felépítésű munkaállomásaihoz. Az Orion Cluster Workstationök méretüket tekintve a hagyományos asztali számítógépekhez hasonlók, nagy számítási teljesítményű fürtözött rendszerek lévén azonban sokféle fejlesztési, tudományos és hasonló feladathoz használhatók.

Az Orion DT-12 a kisebbik modell, amely „desktop” kivitelű, 12 Efficeon processzort tartalmaz. Számítási csúcsteljesítménye 36 gigaflop, tartósan ennek fele biztosítható. Memóriakapacitása maximum 24 GB, 2,5 hüvelykes merevlemezei pedig legfeljebb 1 terabájt háttértárat biztosítanak. A belső kommunikáció Gigabit Ethernet hálózaton zajlik, és egy külön gigabites port áll rendelkezésre a külső adatátvitelhez is. Az előlapon DVD-író és USB-csatlakozó, valamint az egyes node-ok állapotáról, teljesítményéről tájékoztató LED-ek kaptak helyet. A rendszer maximális fogyasztása 220 watt. Legfeljebb négy DT-12 összekapcsolásával nagyobb, akár 48 node-os fürtök kialakítása is lehetséges.


Orion DT-12

Az Orion DS-96 „deskside” kivitelű, azaz toronyházban kerül forgalomba. A 48–96 processzoros cluster maximálisan 300, tartósan 150 gigaflop teljesítményre képes. Memóriafoglalatai legfeljebb 192 gigabájtnyi modult fogadnak be, a winchesterek nyújtotta tárolóhely pedig 9,6 terabájtig bővíthető. A cluster belső hálózata itt is Gigabit Ethernet, a külső kapcsolódáshoz viszont 1 és 10 Gbps sebességű portok is rendelkezésre állnak. A kiépített rendszer fogyasztása 1500 watt.


Orion DS-96

Mindkét típusról elmondható, hogy kezelésük hasonlít a hagyományos munkaállomásokéhoz. A teljes cluster egy gombnyomással elindítható, a bootolási folyamat másfél-két percen belül befejeződik. A 2.6-os kernelre épülő Linux operációs rendszer mellett a gyártó biztosítja a párhuzamos programozáshoz szükséges fejlesztőeszközöket, fordítókat, programkönyvtárakat (MPI, PVM, SGE). A két workstation egyaránt a Parallel Virtual File System (PVFS2) fájlrendszert használja.

A DT-12 október elsején jelenik meg a piacon, ára 10 000 dollárnál kezdődik; a DS-96 később, de még ebben az évben várható, ára minimálisan 100 000 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés