Hirdetés

Kútba esett a Transmeta nagy üzlete

A Transmeta közleménye szerint meghiúsult egy fontos üzlet a hongkongi székhelyű Culturecommal. Az energiatakarékos processzorairól ismert gyártó tavaly áprilisban jelentette be, hogy felhagy a 130 nanométeres csíkszélességgel gyártott Crusoe és Efficeon lapkák forgalmazásával, és a fejlettebb, 90 nanométeres chipek egyes változatait is csupán néhány ügyfelének szállítja. A vállalat azóta a leállított chipfejlesztés helyett a sokkal kifizetődőbbnek bizonyuló technológialicencelésre koncentrál.

2005 májusának végén hozták nyilvánosságra a Culturecommal tető alá hozott megállapodást, melynek értelmében a Transmeta eladta volna Crusoe termékcsaládját, továbbá licencelte volna a 130 nanométerre tervezett Efficeon technológiáját. A távol-keleti cég elsősorban a kínai piacon akarta értékesíteni a kis fogyasztású x86-kompatibilis processzorokra alapozó számítógépeit.

A tranzakció lezárását 2005 utolsó negyedére tervezték, és mintegy 15 millió dollárt hozott volna a Transmeta konyhájára. Az üzlet végül a technológiaexport engedélyezéséért felelős amerikai hatóságokon mégis megbukott. Amint Arthur L. Swift, a Transmeta elnök-vezérigazgatója elmondta, az eddigi tárgyalások azt mutatták, hogy az engedélyeket nem fogják tudni beszerezni azon határidő előtt, melynél még megtérülő lett volna a kiadás a Culturecom számára, így inkább elálltak az ügylettől. Swift rámutatott, hogy az elmaradó bevétel nem befolyásolja a cég tervezett mérlegét, ugyanis a bizonytalansági tényező miatt eleve nem építették be ezt a tételt. A két vállalat megerősítette, hogy 2003 óta tartó üzleti kapcsolatukat a jövőben is fenn kívánják tartani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés