Hirdetés

Továbbra is vezet az NEC Earth Simulatora

A japán NEC Earth Simulator nevű rendszere sikeresen tartja vezető pozícióját. A yokohamai számítógép már 2002 óta vezet 35,86 teraflopos (billió művelet másodpercenként) teljesítményével. A korábbi második helyezett, a Hewlett-Packard 13,88 teraflopos ASCI Q nevű rendszere idén csak a harmadik helyezést tudta elérni; a nukleáris tesztek szimulációjára használt gépet egy új, Itanium2 processzorokra épülő klaszter, a Thunder előzte meg. A Thunder a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratoryban (LLNL) található, és a fehérjék vizsgálatát végzi orvostudományi célokra.

A negyedik és a nyolcadik helyen az IBM Blue Gene/L rendszerének prototípusaival találkozunk: az IBM és az LLNL együttműködésében készülő végső változat a várakozások szerint az Earth Simulatort is megfoszthatja a tróntól – talán már 2005 előtt. Európa is visszajutott a Top 10-be egy 1,9 gigahertzes Power4+ processzorokon alapuló IBM p690 rendszerrel. Ezzel egyidejűleg a britek átvették Németországtól a vezetést az ötszázas listán szereplő számítógépek számát tekintve. Ugyancsak újdonság, hogy először lépett be kínai rendszer a tízek szentélyébe: az AMD Opteronokra épülő Dawning 8,06 teraflopos teljesítményével még éppen elcsípte a tizedik helyet.

Az ötszázas lista utolsó, 624 gigaflopos tagja egyébként hat hónappal ezelőtt még a 242. helyen állt, a rangsor ilyen nagymértékű átrendeződésére a TOP500 tizenegy éves története során még nem volt példa. A lista összesített számítási teljesítménye a hat hónappal ezelőtti 528 teraflopról 813 teraflop/másodpercre nőtt.

A processzoroknál az Intel erősödése figyelhető meg: egy évvel ezelőtt 119, ma 287 rendszer épül a gyártó processzoraira. Ezeket követik az IBM Power (75 rendszer), a HP PA-RISC (57) és az AMD (34) processzorok. A rendszerarchitektúrák is változóban vannak, a szuperszámítógépek többsége ugyanis ma már cluster. A rendszerek földrajzi eloszlásában egyre markánsabban megfigyelhető az a trend, hogy a (Japánon kívüli) ázsiai országok aránya egyre növekszik a listán, bár Európa egyelőre még vezet a keleti kontinens előtt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés