Hirdetés

Hamarosan itt az idei szuperszámítógép-ranglista

A hamarosan megjelenő új szuperszámítógép-ranglistán az egyik kínai számítógép is az élre kerülhet. A Dawning 4000A nevű gépnek jó esélyei vannak, hogy bekerüljön az első tizenöt közé. A Dawning Information Industry terméke tíz teraflopos teljesítményre képes, azaz tízbillió számítást végez másodpercenként.

A Dawning termékpalettája az egyszerű PC-től a csúcsmodellekig terjed. A Dawning 4000A-t, amelyben kétezer AMD Opteron processzor dolgozik, kínai kutatóintézetek megrendelésére készítik. A rendszer jól példázza, hogy a kiemelkedő számítási teljesítményhez nem feltétlenül szükséges speciális technológia, hanem – megfelelő optimalizációval – tömegtermékek is használhatók e célra. A Linux-rendszerekből és nagysebességű hálózatokból álló clusterek már tavaly is jókora felfordulást eredményeztek a csúcsszámítógépek ötszázas listáján.

A június 22-én nyilvánosságra hozandó új ranglistán a Dawning 4000A mellett egy kaliforniai rendszer is előkelő helyezést kaphat. A Thundert a Lawrence Livermore National Laboratory fejlesztette ki, teljesítményét 19,9 teraflopban adták meg. A Los Alamos National Laboratory clustere szintén átlépheti a tíz teraflopos határt. A Cray 50 teraflopos rendszere (Oak Ridge National Laboratory) ezzel szemben hagyományos szuperszámítógép-architektúrára épül. Mindezen sikereket azonban elhomályosíthatja az IBM Blue Gene/L, amely – ha betartja a fejlesztők ígéreteit – 360 teraflopos kapacitásával a két éve vezető NEC Earth Simulatort is letaszíthatja trónjáról.

Azóta történt

Hirdetés