Tovább bővülhet a középkategóriás AGP-s kártyák választéka

Június közepén az a tajvani gyártói forrásoktól eredő hír kelt szárnyra, hogy az NVIDIA még a harmadik negyedévben – azaz legkésőbb szeptemberig – piacra dobja középkategóriás, GeForce 7600 videokártya-családjának AGP csatolószabvánnyal kompatibilis modelljeit. Ezekre a grafikus megjelenítőkre mindmáig számottevő kereslet mutatkozik, az AGP-kompatibilis alaplapi lapkakészletek gyártása pedig még napjainkban is tart, így a videokártyákat gyártó vállalatoknak továbbra is megéri az elavult szabvánnyal kompatibilis hardvereket piacra dobni. Nem csoda, hogy a legfrissebb pletykák szerint az ATI is úgy döntött: még az ősszel kiad egy középkategóriás videokártyát ezzel az interfésszel.

Az angol The Inquirer informatikai bulvárlap úgy tudja, hogy október tájékán jelenhetnek meg az üzletekben az ATI RV560 kódjelű, 80 nanométeres csíkszélességgel készülő GPU-jára épülő, AGP foglalatba illő videokártyák. Más források azt is tudni vélik, hogy az új modellcsalád a Radeon X1700 típusjelölést kapja majd, és a kártyák körülbelül 200 dolláros, azaz átszámítva nagyjából 45 000 forintos árcímke mellett kerülnek a boltok polcaira.

Az új GPU képességeiről és paramétereiről egyelőre csak különböző forrásokból származó találgatások láttak napvilágot, ezek azt sugallják, hogy a grafikus processzor 450 MHz-en jár majd és 24 pixelprocesszort, valamint 8 textúrázóegységet tartalmaz majd, a kártyákon lévő 256 megabájtnyi, 128 bites adatsínen kommunikáló GDDR3 memória órajele pedig 650/1300 MHz lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés