Hirdetés

Touch Wall - interaktív prezentációk

A Touch Wall leginkább a már korábban beharangozott Surface felhasználói interfészre hasonlít, csak épp függőleges pozícióban. Kezelhetőségét maga Bill Gates mutatta be, és hangsúlyozta: új technológiáról lévén szó, nem kockázatmentes a demonstráció. Ennek megfelelően a dolog nem is sikerült teljesen zökkenőmentesen, az viszont egyértelműen kiderült, hogy a megszokást, sőt tanulást igénylő beviteli eszközök mellett a Microsoft is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a természetes emberi észjáráshoz, mozdulatokhoz jobban igazodó ember-gép interfészeknek.

A Touch Wall esetében a kijelző szélén elhelyezett kamerák érzékelik az érintéseket, és ennek köszönhetően a megjelenítést kezünk, ujjaink segítségével vezérelhetjük. Két ujjunk közelítésével például kicsinyíthetünk, távolításával pedig nagyíthatunk, akárcsak a szélesebb körben ismert Apple iPhone esetében.

Microsoft Touch Wall

A megoldás kevésbé lenne érdekes, ha a Microsoft magát a grafikus kezelőfelületet nem igazította volna a feladathoz, a Touch Wall esetében azonban ez is megtörtént. Tartalmaink (például prezentációk, dokumentumok, táblázatok) kétdimenziós formában jelenek meg egymás mellé rendezve, óriási térkép mintájára. Ujjaink segítségével a felületet oda húzhatjuk, ahol a kívánt tartalom található, majd megérintve azt a Touch Wall háromdimenziós megjelenítésre vált, és irattömb stílusban lapozhatjuk az adott dokumentum egyes oldalait. Alapnézetben tetszőlegesen, például egy körrel ki is jelölhetünk bizonyos részeket – a nézetváltáshoz szükséges kezelőelemek a képernyő bal felső sarkában találhatók.

Bill Gates szerint a technika ára a következő években kellően mérséklődik ahhoz, hogy elterjedjen, és a prezentáció, csoportmunka természetes kellékévé váljon. A Microsoft már dolgozik azon, hogy a megoldást az Office programcsomag következő generációiba integrálja, és hogy minden Windows szoftver képes legyen a jövőben használni a koncepciót.

A hírhez hozzátartozik, hogy a Touch Wall-féle interaktív megjelenítők alapötlete nem új, különféle mérnöki alkalmazásokban, például járművek tervezésénél már régóta támaszkodnak hasonló megoldásokra. A nagy képméret ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkába egyszerre több ember is bekapcsolódjon, a multi-touch felület pedig részben feleslegessé teszi a munkaállomások mellett egyébként megszokott mutatóeszközök használatát, kiiktat egy absztrakciós lépcsőfokot a vezérlés és a megjelenítés között.

Előzmények

Hirdetés