Hirdetés

OLED kijelző lesz az új MacBook Pro billentyűzetén?

Legalábbis az Apple lejújabb operációs rendszerében erre utaló jeleket véltek felfedezni.

Ha minden a megszokott kerékvágásban halad az Apple háza táján, akkor ősszel kapunk új iPhone-t a MacBookok pedig modellfrissítésen esnek át. Egyelőre viszont csak az biztos, hogy az év végén új verzió jön a MacBookok operációs rendszeréből, amit immár nem OS X-nek, hanem az iOS mintájára macOS-nek hívnak majd, és Sierra lesz a „hívóneve”.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció (forrás: Martin Hajek) [+]

Az ilyen nagy váltásoknál rendszerint a fejlesztők és a lelkes érdeklődők elkezdik túrni az új kódot olyan részletek után kutatva, amik valamit elárulnak a majdani hardverről, friss funkciókról. A francia Mac Generation egy egész sor, LED-ekkel kapcsolatos azonosító listáját közölte, amiből arra következtetnek, hogy a hagyományos billentyűzeten túl valamiféle LED-es – több mint valószínű, hogy OLED-es – megoldás is lesz az új Apple laptopokon. Nem először merült fel ez az ötlet, lelkes grafikusok már rengeteg, egészen menő látványtervet készítettek egy, a funkcióbillentyűk sorát felváltó, érintésérzékeny kijelzősávról, ami híváskezelés, médialejátszás és egyebek mellet információkat közölhetne a felhasználóval.

OLED kijelzős gombok a Razer Blade notebookján
OLED kijelzős gombok a Razer Blade notebookján [+]

Hasonló megoldást láthattunk már a 2014-es ThinkPad X1 Carbonon, sőt mi élőben is próbáltuk, rettenetes volt, nem is csoda, hogy a következő generáción már nem erőltették. Persze, egy színes-szagos változat sokkal érdekesebb lehet, akár valamiféle integrált biometrikus azonosítóval, amire szintén utalnak a Sierra egyes azonosítói. Más lehetséges billentyűzet-kijelző kombináció az Art Lebedev Studio által évekkel ezelőtt mutatott megvalósítás, amihez hasonlót a Razer Blade gamer notebook első generációján láthattuk. Ez a gombokba integrált külön kis képernyős elgondolás sem volt hosszú életű.

Ráadásul nem csak az új operációs rendszer, hanem a Cult of Mac által bemutatott, elvileg az új MacBook Pro felső burkolatát ábrázoló képek is valamiféle billentyűzet fölötti kijelzőre utalnak. Az év végén meglátjuk, hogy az Apple-nél mit találtak ki. Könnyen lehet, hogy az árulkodó kód, csak évek múlva kap valódi funkciót, a burkolat képe pedig kacsa. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple specialitása, hogy a mások által kitalált dolgokat sokkal használhatóbb formában valósítják meg (és úgy adják el, mintha ők találták volna ki).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés