Hirdetés

SMR-t nélkülöző, 14 TB-os HDD-t mutatott be a Toshiba

A világ első, ilyen típusú megoldása nem kevesebb, mint kilenc tányért használ.

Manapság a rendkívül nagy kapacitást kínáló merevlemezekben közös, hogy SMR (Shingled Magnetic Recording), azaz átlapolt mágneses adatrögzítést használnak. Erre egyszerűen szükségük van, hogy kellő mennyiségű adatot tudjanak tárolni, ugyanakkor ennek a megoldásnak vannak apróbb hátrányai, melyek közül kiemelhető a teljesítmény kismértékű csökkenése, illetve a fogyasztás növekedése. Bár ezek a hátrányok elenyészőek a nyert kapacitáshoz képest, de léteznek.

A Toshiba éppen ezek miatt gondolta azt, hogy a felhős adatközpontokat érdekelné egy olyan megoldás, ami egyszerűen több, PMR (Perpendicular Magnetic Recording) elven dolgozó tányérral oldaná meg az adatrögzítést. Így született meg a világ első, SMR-t nélkülöző, 14 TB-os HDD-je MG07ACA jelzéssel, és lesz egy 12 TB-os olcsóbb modell is. Ezek a 256 MB-os gyorsítótárral rendelkező, 6 Gbps-os SATA portra köthető merevlemezek rendre 9 és 8 darab, percenként 7200 fordulatot megtevő tányért használnak, ráadásul héliummal vannak töltve, tehát azért olyan nagyon hagyományosnak mégsem nevezhetők. A vállalat szerint a megoldások fő előnye az energiahatékonyság, ugyanis a korábbi MG06ACA generációhoz képest az új MG07ACA sorozat 50%-kal jobb gigabájtonkénti fogyasztást kínál. Egészen pontosan normál működés mellett maximum 7,6 wattos fogyasztásra kell számítani, míg terhelés nélkül az újdonságok beérik 4,6 wattal is.

Az MG07ACA HDD-családban a 14 TB-os modell 260, míg a 12 TB-os 250 MB/s-os maximális tempót kínál fel, MTBF üzemidejük pedig 2,5 millió óra 550 TB-os éves terhelhetőséggel. A Toshiba újdonságaira öt év garanciát vállal, és persze rendelkeznek áramkimaradásból következő adatvesztés elleni védelemmel, ami a megcélzott kategóriában fontos tényező.

A Toshiba szerint bár a tányérok száma magas, mégis megéri elmenni ebbe az irányba, mert az eszköz birtoklásának valós költségmutatói alacsonyabbak lehetnek az SMR megoldásokhoz képest, ami nyilván lényeges szempont az adatközpontok piacán. A vállalat a termékmintákat már biztosítja az érdeklődőknek, a tényleges forgalmazás következő év első felében kezdődik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés