Hirdetés

Az Intel hamarosan PCI Express 3.0 szintjére emeli a Thunderboltot

Az Intel által bő egy éve bemutatott új interfész, azaz a Thunderbolt terjedése nem valami rohamos, amely több tényező együttállásából tevődött össze. Először is az új adatátviteli szabvány jelenleg az Apple termékek privilégiuma, és ez az Intel Ivy Bridge platform indulásáig nem is fog változni. Ezenkívül implementálása még mindig elég költséges, maga a vezérlő 20 dolláros bekerülési költsége sem túl impozáns a gyártók számára.

Korábban már hírül adtuk, hogy az év második felére a szabvány alkalmazása valamivel olcsóbbá válik, azonban egy konkurens technológia, név szerint az USB 3.0 jelen pillanatban sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, és gátolja a „villámos” megoldás szaporodását. Igaz, hogy az USB 3.0 „csak” 5 Gbps adatátviteli tempóra képes a Thunderbolt 10 Gbps-os sebességével szemben, de a mai elvárásokat még ez a sávszélesség is bőven kiszolgálja. Az Intel azonban megszellőztette, hogy sebességváltáson munkálkodnak, pontosabban a PCI Express 3.0 szabvány beemelése a cél. Ez nem csak tempónövekedést, de pár új szolgáltatást, funkciót is hozhat a konyhára.

A Thunderbolt jelenlegi verziója 10 Gbps-os sebességet produkál, ami nagyjából megfelel az x2-es PCI Express 2.0, vagy éppen az x1-es PCI Express 3.0 tempójának. Érdemes azonban megemlíteni, hogy egy külső vezeték jelentős késleltetést eredményez, ami az alaplapon futó PCI Express interfészhez viszonyítva akár tízszeres is lehet, függően a vezeték hosszától. Eddig csupán annyit lehet tudni a sebességváltásról, hogy a 10 Gbps-os határt a PCI Express 3.0-s protokoll implementációjával 20 Gbps-ra kívánják növelni a mérnökök, arról azonban nincs információ, hogy ezt még mindig rézkábelen kívánják-e megvalósítani, vagy végül kénytelenek lesznek a lényegesen drágább optikai átvitelre átállni, mely az eredeti tervekben is szerepelt.

Egy korábbi bejelentés szerint 2014-2015-ben mindenképp megtörténik az optikai váltás, mely 50 Gbps-ot és akár 100 méteres kábeleket is lehetővé tesz. A most bejelentett gyorsítás miden bizonnyal valamikor 2013-ban, esetleg 2014 elején várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés