Hirdetés

A ThinkPad X1 Hybrid ARM processzort is kapott

Pont egy hónapja járt tesztlaborunkban a Lenovo Ultrabookja, a ThinkPad X1, mely tesztelésébe a közel fél millió forintos árcédulához mérten igen nagy elvárásokkal fogtunk, aminek sajnos csalódás lett a vége. Több szempontból tényleg csúcskategóriás a notebook, hozza a szokásos ThinkPad minőséget, ugyanakkor nem mentes a hibáktól és gyengeségektől sem, ezért az összkép nem volt elég meggyőző, legalább is ennyiért semmiképpen nem. Több kritika is érte a gyártót, hogy bár az 5 órás üzemidő a nagy átlagot tekintve nem olyan rossz, de a sokszor említett Apple MacBook Air legyűréséhez még kevés lesz.

Ezért az év vége felé már felröppent a hír, hogy a Lenovo egy újabb variánssal, az X1 Hybriddel szeretnél orvosolni ezt a problémát, amiben egy úgynevezett Instant Media Mode energiatakarékos üzemmóddal prolongálná a szó szerint igen karcsú, 38,5 wattórás akkumulátor üzemidejét. A Hybrid a napokban hivatalosan is bejelentésre került, így több bizonytalan kérdésre végre választ kaptunk. Azt eddig is lehetett tudni, hogy az Instant Media Mode valójában egy saját felülettel megbolondított Android operációs rendszert takar, de ennek technikai megvalósítását homály fedte. Sokan úgy gondolták, hogy egy x86-os Android port lesz a projekt alapja, de szerencsére egy sokkal jobb megoldást választottak.

A vékony készülékbe ugyanis az Intel processzor mellé egy dupla magos Qualcomm SoC is került, ez futtatja a zöld robotos kernelt. A történet szerint, ha nincs szükségünk a Windows 7 teljes funkcionalitására, akkor egy gombnyomás, elhallgat a ventilátor, és néhány másodperc alatt aktiválódik az Instant Media Mode, mely a gyártó állítása szerint mérsékelt energiaszükségletével legalább megduplázza az X1 üzemidejét. Ilyenkor körülbelül azt kapjuk, mint egy tablet esetében (érintőképernyő nélkül), vagyis levelezés, böngészés, zenehallgatás és videózás minden különösebb gond nélkül végezhető rajta. Már csak az a kérdés, hogy vajon ebből az üzemmódból is elérhető az SSD tartalma, vagy esetleg egy saját, elkülönített tárterületre korlátozódik a „játéktér”.

Minden más szempontból az ThinkPad X1 Hybrid megegyezik a „sima” X1-gyel, vagyis a specifikációban többek között Intel Core i5 vagy i7 processzor, 4 GB memória, SSD, Gorilla Glass-szal védett 13,3 hüvelykes, 1366x768 felbontású kijelző és 3G modem szerepel. Megjelenése valamikor a második negyedévben várható, vételára kiépítéstől függően 1599 dollártól indul, tehát a Hybrid üzemmód körülbelül 300 dolláros felárat jelent.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés