Hirdetés

A Texas Instruments bemutatta a DLP IntelliBright technológiát

A kis méretű, elsősorban notebookok, telefonok és médialejátszók kiegészítőjének szánt pico projektorokat a legtöbb kritika az alacsony fényerő és a kontrasztarány miatt éri. Ez meg is látszik az értékesítési adatokon, így nem meglepő módon a piaci résztvevők komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy változtassanak ezen. Azonban nincs könnyű dolguk, hiszen az akkumulátorok viszonylag csekély üzemideje miatt nagyon oda kell figyelniük a fogyasztásra. Magyarul, ha javítanak a kép minőségén, akkor kevesebb ideig marad használható a termék, azaz csöbörből vödörbe kerülnek.

Texas Instruments IntelliBright
Texas Instruments IntelliBright

A gordiuszi csomó átvágására törekedett a Texas Instruments, amikor belevágott az barcelonai MWC-n bemutatott IntelliBright kifejlesztésébe. Ez az eljárás ugyanis állításuk szerint lehetővé teszi, hogy a hardver erőforrásigényének megnövelése nélkül javítsanak a fényerőn és a kontrasztarányon a DLP pico projektorok esetében. A technológia két speciális algoritmusra, a Local Area-Brightness Boost-ra (LABB) és a Content-Adaptive Illumination Control-ra (CAIC) épül, amelyek egymástól teljesen függetlenül, az egyes gyártók igényeihez illeszkedve testre szabhatóak.

Abban hasonlítanak, hogy mindkettő a képkockákat vizsgálja át egyesével, de amíg a LABB a sötét részek felderítésére és ezek átprogramozásával varázsol nézhetőbb képet, addig a CAIC az RGB színcsatornák megvilágítási szintjét módosítja. Emellett az IntelliBright képes együttműködni a külső fényviszonyokat mérő szenzorral, azaz lehetővé teszi, hogy a projektor fényerejét az elektronika automatikusan a külső fényerőhöz igazítsa, amivel energia spórolható meg. Azt még nem lehet tudni, hogy mikor érkeznek az első, az eljárást alkalmazó projektorok, és hogy ez mennyivel növeli meg majd árukat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés