Acer K750 projektor: LED-lézer a gyakorlatban

Az Acer tavaly augusztusban mutatta be a K750 jelzésű LED-lézer projektorát, ami a megvalósítást tekintve nem volt újdonság (hiszen a Casio megoldására épít, amit korábban már kiveséztünk) az viszont igen, hogy elsőként építettek ilyen vetítőt 1080p-s felbontással. A hagyományos lámpa elhagyása és a hibrid rendszer számos előnnyel kecsegtet: azonnali ki-bekapcsolás (nincs bemelegedési és lehűlési idő), akár 20 000 óra élettartam. Ehhez a K750-nél még olyan csalogató szavakat kapunk, mint a 1080p-s felbontás, Dynamic Black, nagy fényerő, ColorBoot II és BrillantColor, tehát van mit a tejbe aprítani.

A 3D megjelenítést nem támogató Texas Instruments DLP chipet alkalmazó vetítő külseje, a gombok elhelyezése és a távkapcsoló tipikusan "aceres" és nagyon hasonlít a nemrégiben bemutatott H6500-ra, ami egy belépő szintű lámpás projektor, de a K750 mérete és tömege egy picit nagyobb. Nagy különbségekre nem kell gondolni, pláne, hogy ehhez a típushoz mellékelnek egy válltáskát is, így nem csak házimozis használat jöhet szóba.


[+]

A bekapcsolás pillanatok alatt megtörténik, majd kezdődhet a beállítás. A zoom és az élesség külön-külön gyűrűvel kézzel állítható az objektíven, de más elhelyezést könnyítő funkciót (lencseeltolás) nem kapunk, maximum fejjel lefelé rögzíthetjük. A képátmérő 38-300", azaz legfeljebb 762 centiméter lehet, de a zoom átfogás sem túl nagy, mindössze 1,2-szeres, így az pozicionálást tényleg jól meg kell fontolni és pontosan kivitelezni. Bemenetekből és csatlakozókból nincs hiány: kompozit, S-Video, D-Sub, két HDMI és külön-külön hang be- és kimenetek.


[+]

Több órát eltöltöttünk a K750-nel, hogy képet kapjunk tudásáról. A gyors ki- és bekapcsolás valóban működik, ráadásul a vetítő alig melegszik, így a hűtés zajszintje is elviselhető, szinte alig hallható – főleg ECO módban. A hibrid megoldás előnye, hogy nincs színkerék, így teljes mértékben szivárványmentes képet kapunk. A K750-ben lévő optika nem rossz, de adhatna kicsit élesebb képet a szélek felé közeledve, ám ez az apróság nem annyira zavaró.


[+]

Fényereje papíron 1500 ANSI lumen, ami elmarad egyes lámpás vetítőktől, de kérdés, hogy mire akarjuk használni, hiszen sötét szobában mozizáshoz ez is egyértelműen sok lesz. Ami zavaró, hogy a zöld szín rendkívül túlburjánzik, bármelyik előre beállított módot is választjuk, ezért ennek beállítása a felhasználóra hárul, ami fényerőcsökkenéssel jár majd. Sajnos pontos eredményt csak kalibrálással lehet kapni, és mi ezt most nem tettük meg, de aki ilyen projektort vásárol, az nem fogja megúszni. Ráadásul ezt időnként majd korrigálni kell, ha a zöldet adó foszfor az idő előrehaladtával vélhetően veszít az intenzitásából – mondjuk van miből, így ez nem probléma, de kérdés, hogy ez bekövetkezik-e egyáltalán.


[+]

Arra nincs rálátásunk, hogy K750 képminőség terén hol áll a hibrid projektorok mezőnyében, de az biztos, hogy messze nem csúcskategóriás házimozi projektor, hanem inkább egy belépő mindenes, ami nem veti meg a házimozizást sem (egy kis képzajt leszámítva a K750 erre is alkalmas, nem jön zavarba a gyors mozgásoktól). Erről árulkodik a 333 000 forint körüli bruttó ára is. Ezért a pénzért hagyományos lámpás projektorból biztosan kapunk jobbat, de ott számolni kell pár ezer óránkénti lámpacserével, míg a K750-hez elméletileg 20 000 óráig nem kell hozzányúlni. Arányaiban még akkor is előrébb vagyunk, ha a megadott üzemóra a valóságban valamennyivel kevesebb, hiszen a lámpások is csak ritka esetben bírják ki a rájuk írt üzemidőt. A kérdés most már csak az, hogy ki az aki ezt ki tudja használni, hiszen ez akár több év is lehet, addigra pedig technológiailag is elavulhat.

Azóta történt

Előzmények