Hirdetés

Termoelektromos hűtés Ultra-módra

Brutális méretű és teljesítményű PC-s tápegysége után brutális méretű és teljesítményű processzorhűtőt dobott piacra a napokban az Ultra Products. A cég szemmel láthatóan dacol a processzorgyártók által nemrégiben elindított trendekkel, és annak ellenére áll elő hasonló termékekkel, hogy a CPU-k áramfelvétele és hődisszipációja az újabb architektúrák és modernebb gyártástechnológiák bevetésével folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Az Ultra Product ChillTec CPU-hűtőt jelentős hőfejlődés kordában tartására tervezték, legalábbis mind méretei, mind felépítése ezt sugallja. A 128 x 104 x 147 milliméteres ChillTec kombinált működésű hűtő, azaz a hagyományos, alumíniumból és rézből készült felépítményt termoelektromos (Peltier) elemmel egészíti ki. Utóbbi már önmagában is tekintélyes mennyiségű, mintegy 50 wattnyi hőt disszipál teljes terhelés esetén, a páralecsapódás elkerülése végett azonban a rendszer csak akkor nyújt ekkora teljesítményt, ha valóban szükség van rá (a szabályozás automatikusan, vagy manuálisan, a ház elejébe építhető vezérlőegység segítségével történhet).

A ChillTec rézből készült talpát összesen négy hőcső köti össze az alumínium hűtőbordával, melyre egy 9,2 centiméteres oldalméretű ventilátort szerelt a gyártó. A légkavaró fordulatszáma három fokozatban állítható; a leglassabb, 2000 fordulat/perces tempónál 20 dB(A), a közepes, 2400 fordulat/perces sebességnél 24 dB(A), 2800 fordulat/perces üzemmódban pedig 28 dB(A) zajszintet ígér a gyártó.

A hűtő az összes jelenleg elterjedt foglalattípussal kompatibilis, a ChillTec-et tekintélyes tömege miatt azonban nem árt szállítás előtt leszerelni az alaplapról, a 980 grammos blokkot ugyanis semmi nem állítja meg a PC-házban, ha egyszer elszabadul. Az Ultra 150 dollárt, azaz nagyjából 30 000 forintot kér az új hűtőszörnyért cserébe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés