Hirdetés

Titan processzorhűtő Peltier-elemmel

A Titan bemutatta legújabb processzorhűtőjét, amelynek érdekessége, hogy egy Peltier-elemet is magában foglal. A termoelektromos elven működő alkatrész igen hatékonyan támogatja a hűtést, ám ennek meg is kéri az „árát” – teljes terhelésnél 50 watt energiát vesz föl. A Peltier-elem és a két ventilátor tápcsatlakozóit nem az alaplapra, de nem is közvetlenül a PC tápegységére kell kötni, a gyártó ugyanis egy PCI kártyára ültetett vezérlőáramkört is mellékel, ez gazdálkodik a perifériacsatlakozón érkező árammal. A megoldás előnye, hogy a hűtő gyorsan tud reagálni a CPU terhelésváltozásaira, és az esetleges meghibásodást is azonnal jelzi a felhasználónak.

A hűtési teljesítményt fokozza, hogy a négy hővezető cső összesen nyolc ága nem pusztán a Peltier-elem melegét továbbítja a bordákra, hanem a processzorra illeszkedő rézmagot is hűti. A hő leadását szolgáló lamellák alumíniumból készültek, köztük két 92 x 92 x 32 mm-es, percenként 1500-at forduló ventilátor hajtja a levegőt a gyári adatlap szerint 20 dB-nél kisebb zajszint mellett.

A hűtő teljes mérete 140 x 95 x 170 mm, tömege 1035 (!) gramm, nem csoda hát, hogy a Titan két, megfelelő kapcsokkal ellátott zsinórt is ad a termékhez, melyekkel a ház felső keretéhez kell kikötni a testes hűtőt. Az Amanda nevű hűtő két változatban jelenik meg: a TTC-NP02TZ Socket 754/939/940-es AMD processzorokhoz, a TTC-NP04TZ pedig LGA775 tokozású Intel chipekhez használható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Titan

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés