Hirdetés

Hűtés és fények a Team Grouptól

A cég elkészítette a világ első vízzel hűtött M.2 SSD-jét, és az RGB-t kedvelők számára egy új vezérlőt is piacra dobtak.

Az M.2-es formátum egyik problémája, hogy kicsik a kártyák, így kicsi a hőleadó felület is, ami az NVMe SSD-k erőteljes melegedésében is látszik. Nem véletlenül kerülnek ezekre sokszor bordák, vagy mellékelnek az alaplaphoz efféléket. A Team Group által piacra dobott Cardea Liquid meghajtó viszont nem igényel effélét, ugyanis került rá egy, folyadékhűtéssel operáló blokk.

Lényegi részét nézve egy x4-es PCI Express 3.0-s egységet kapunk, 256 GB-os, 512 GB-os vagy 1 TB-os kapacitással, mérettől függően 380, 800 vagy 1665 TBW terhelhetőséggel. Belül 3D TLC NAND lapkák, illetve egy Phison PS5012-E12 vezérlőt találunk, és a gyártó ígérete szerint a kisebbik esetén 3000/1000 MB/s, a középsőnél 3400/2000 MB/s, a legnagyobbnál pedig 3400/3000 MB/s olvasási/írási sebességre számíthatunk.


[+]

Áttérve a hűtésre, a képen is látszik az, amit a teljes egységre vonatkozó 14 mm-es magasság is nyilvánvalóvá tesz: ez bizony nem arra készült, hogy egy rendes vízhűtéses körbe kössük be. Helyette a sínes rögzítésű, tehát minimális módosításokkal valószínűleg más NVMe SSD-kre is felcsúsztatható bordát egyszerűen csak fel kell tölteni a mellékelt folyadékkal, amely aztán szimplán konvektív hőátadás segítségével szállítja majd el a hőt a lapkákról. Hogy ezzel a hővel történjen is valami, a hűtőblokkban valójában két kamra van, a másodikban található a hidegebb, vagy a már visszahűlt hűtőközeg, ami azt jelenti, hogy a megfelelő légáramlás (amely ezt a részt hidegen tartja) biztosítását továbbra sem ússzuk meg.

A másik, Captain RGB nevű T-Force újdonság kevésbé egyedi: egy szimpla, ötcsatornás RGB kontrollerről van szó, amely négy 5 voltos ARGB és egy 12 voltos RGB eszközt tud kezelni. Az effektek és színek beállításához használhatjuk a dobozkán található gombot, de összeköthetjük az alaplapi rendszerrel is. Az előbbi esetben öt profil közül választhatunk, az utóbbinál pedig 5 voltos ARGB és 12 voltos RGB kivezetések is használhatók. A doboz egyébként 95 x 78 x 16 mm-es kiterjedésű, rögzítése mágneses megoldással történhet.

Mind a Cardea Liquid, mind pedig a Captain RGB a közeljövőben érkezik, áruk egyelőre nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés