Hirdetés

Tajvani technológiára váltanak a Plextornál?

A hét elején futótűzként terjedt különböző internetes portálokon a hír, miszerint az egykor szebb napokat látott Plextor felhagyna a fogyasztói piacra szánt termékek (beleértve a PC-s DVD-írók) gyártásával, forgalmazásával. A vállalat japán anyacége, a Shinano Kenshi Co. később közleményt adott ki a témában, melyben határozottan cáfolta a Plextor mint konzumer márka kimúlását, jóllehet előrevetítette a termelés átalakítását. Ez egyúttal többekben is felvetette a kérdést, hogy a Plextor eztán vajon követi-e a piaci trendeket, és a saját termelés helyett inkább OEM-ektől rendel, vagy megmarad eddigi gyakorlatánál, azaz zömében saját fejlesztésű egységeket dob továbbra is piacra.

Iparági forrásoktól származó friss információk szerint a Plextor minden jel szerint beáll a sorba: a vállalat már leadta első rendeléseit tajvan legnagyobb optikai egységeket gyártó vállalatának, a Lite-On IT-nek. Az üzletről egyelőre semmi konkrét információ nem szivárgott ki, mindössze annyi tudható a részletekről, hogy a tajvani cég kezdetben PC-s DVD-írókat szállítana a Plextornak. Szakemberek szerint mindazonáltal kézenfekvő a két cég partneri viszonya, a Plextor ugyanis korábban a BenQ segítségét is igénybe vette, utóbbi optikai egységeket gyártó részlegét pedig éppen tavaly kebelezte be a Lite-On IT.

A tajvani óriásvállalat egyébiránt a legnépszerűbb OEM-gyártók egyike, elsősorban termékei kedvező árának köszönhetően. A cég forgalma mára olyan jelentőssé vált, hogy önállóan képes felvenni a harcot a mind koncentráltabbá vált ODD-piacon, ahol többek közt olyan multinacionális cégek által létrehozott vegyesvállalatok versenyeznek, mint a Sony NEC Optiarc, a Toshiba Samsung Storage Technology vagy a Hitachi-LG. Bár az értesüléseket egyelőre egyik fél sem erősítette meg, a Plextorral kapcsolatos hír hatására meredek emelkedésbe kezdett a Lite-On IT részvényárfolyama.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés