Hirdetés

Szuperszámítógép grafikus processzorokkal

A Bull bejelentette, hogy a szuperszámítógépes projektekért felelős francia nemzeti szervezet (GENCI) és az ugyancsak francia atomenergetikai bizottság felkérésére olyan nagy teljesítményű rendszert készít, amelyben grafikus processzorok is helyet kapnak.

Sajtóértesülések szerint eredetileg csak az Intel év végére várt, Nehalem kódnevű processzoraira alapozták volna a NovaScale rendszert, azonban az így kalkulált számítási kapacitás nem bizonyult elegendőnek. Ezért végül egy olyan klaszter mellett döntöttek, amelyben 1068 csomópontot (egyenként 8 processzormaggal) Intel processzorokra alapoznak, és emellé 48 darab, fejenként 512 stream processzorból álló GPU csomópontot állítanak, melyek állítólag GT200-alapú NVIDIA Tesla S900 szerverekből épülnek fel. Az előbbiek 103 teraFLOPs, az utóbbiak 192 teraFLOPs aggregált csúcsteljesítményt nyújtanak majd; az alkalmazások számára összesen 25 terabájt memória és egy 1 petabájtos merevlemezes tárolóhálózat áll rendelkezésre. A fürtöt Linux operációs rendszerre és nyílt forráskódú szoftverekre támaszkodva lehet majd igénybe venni.

A tervek szerint a Bull NovaScale 2009 elején áll üzembe. Ha elméleti maximális számítási kapacitását nézzük, akkor a szuperszámítógépek legutóbbi, 2007 novemberében publikált ranglistáján a második helyet foglalhatná el az 596,4 teraFLOPs-os IBM BlueGene/L és a 222,8 teraFLOPs teljesítményű IBM JUGENE közé ékelődve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés