Hirdetés

Szorosabbra fűzi a szálakat az AMD és a TSMC?

Az AMD gyártási stratégiáját illetően nyár eleje óta számos találgatás látott napvilágot. A lavinát a Goldman Sachs egyik piacelemzője indította el, amikor azt a lehetőséget fontolgatta, hogy az AMD a több milliárd dollárt érő üzemek vagy legalábbis azok kapacitásainak áruba bocsátásával keveredhet ki a piacvesztés, az ATI felvásárlása, illetve a nagy fejlesztési programok költségei miatt előállt kínos pénzügyi helyzetből. Az elemző szerint ezzel a lépéssel a vállalat komolyan lemaradna az Intellel folytatott versenyben, mivel – mint mondta – a rendkívül komplex, több százmillió tranzisztorból álló mikroprocesszorok fejlesztése és gyártása olyan szintű finomhangolást igényel, amely külső partnerekkel csak döcögősen lenne megoldható.

Más elemzők ugyanakkor nem látták ennyire borúsan a helyzetet, sőt a korábban több ízben szűkösnek bizonyult gyártókapacitások logikus bővítési lehetőségét látták a külső partnerek bevonásában. A megoldás egyébként sem példa nélküli az AMD esetében, ugyanis a gyártástechnológiáit licencelő szingapúri Chartered Semiconductor 2006 óta állít elő AMD processzorokat, az önálló vonalat képviselő grafikus processzorokat pedig az ATI-tól örökölt együttműködés keretében a tajvani TSMC készíti.

Az AMD szóvivője a nyáron cáfolta a saját gyártókapacitások eladásáról vagy bérbeadásáról szóló spekulációkat, azonban úgy nyilatkozott, hogy vállalata komolyan fontolgatja erőforrásainak olyan átcsoportosítását, melyben a chipfejlesztés szerezne nagyobb teret a chipgyártással szemben. Amint Drew Prarie elmondta, a kutatás-fejlesztéshez szükséges gyártókapacitás – a két vállalat együttműködési megállapodásának köszönhetően – az IBM East Fishkill-i üzemében is rendelkezésre áll, és vizsgálják, hogy miként terjeszthető ki ez a modell a gyártási folyamat egészére. Az ún. fab-light stratégia a saját üzemek megtartása mellett a szerződéses partnerek által készített termékek arányának növelésére épít.

Az AMD üzemeivel kapcsolatos pletykák nemrég új erőre kaptak, egyesek szerint a vállalat az első drezdai üzemének korszerűsítésével kialakított új gyárát, a Fab 38-at eladhatja a TSMC-nek. A Barron’s pénzügyi magazin által idézett befektetési szakemberek nem tartják valószínűnek, hogy az AMD eladja üzemét, azonban tajvani forrásokra hivatkozva újabb adalékokkal szolgálnak a két cég együttműködését illetően. Eszerint a TSMC 2008 első félévében valószínűleg több AMD chip próbagyártását indítja el, melyek között belépőszintű processzorok, illetve CPU és grafikus processzor funkciókat egyaránt magukba olvasztó Fusion lapkák szerepelhetnek. Az elemzők szerint az AMD részéről egyelőre nincs meg sem a szándék, sem a képesség, hogy középkategóriás vagy erősebb processzorainak gyártását is kihelyezze.

A TSMC azért is tűnhet jó választásnak, mivel az AMD és az NVIDIA számára gyártott, komplex, nagy magméretű grafikus processzorok révén már bizonyította jártasságát a 65 nm csíkszélességű technológia alkalmazásában, és korábbi bejelentései szerint a további zsugorítást lehetővé tevő eljárások bevezetésével is jó ütemben halad. A tajvani vállalat mellett a Lehman elemzője szerint az eddigi partnerek, az IBM és a Chartered is újabb opciókat kaphatnak AMD termékek előállítására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés