Hirdetés

Négy mag egy lapkán - piacon a harmadik Opteron-generáció

Az AMD ma hivatalosan is bejelentette Opteron szerverprocesszorainak harmadik generációját. A Barcelona kódnéven ismert chipek – az x86-os processzorok közül elsőként – egyetlen szilíciumlapkán egyesítenek négy magot, szemben az Intel négymagos processzoraival, ahol két kétmagos lapka közös tokozásba helyezéséről van szó. Az architekturálisan elegáns megoldásnak hátulütői is megmutatkoztak, a nagyméretű lapka legyártása ugyanis nem egyszerű feladat – a méret és a komplexitás rontja a kihozatalt, növeli a költségeket, és ennek tulajdonítható, hogy az AMD több mint féléves késéssel és a tervezettnél egyelőre alacsonyabb órajelekkel tudja csak piacra dobni az új Opteronokat.

A Barcelona kezdetben két- és legfeljebb nyolcprocesszoros szerverekbe illő változatokban jelenik meg, amelyek számos újítást is magukban hordoznak. A gyártó a számítási kapacitás növelését célzó fejlesztések mellett leginkább a teljesítmény és a fogyasztás arányát javító eljárásokra fókuszált a bemutató alkalmával. A CoolCore technológia a processzor épp használaton kívül álló részeneinek kikapcsolásával, a PowerNow! továbbfejlesztése révén kapott Independent Dynamic Core eljárás a négy mag egymástól független szabályozásával spórol energiát. Ezek mellé jön a Dual Dynamic Power Management, amely a magok és a memóriavezérlők tápellátásának egymástól független, ugyancsak az üzem közben változó igényekhez igazodó vezérlését jelenti.

A témához kapcsolódik, hogy a gyártó ismertetői eddig a maximális fogyasztási értékeket tartalmazták (az AMD-nél ezt jelöli az ún. TDP), és a részletes specifikációk természetesen ezentúl is közlik ezt az adatot, azonban a végfelhasználók felé egy újabb mutatót, az Average CPU Powert (ACP) fogják inkább kommunikálni. Ez az Intel gyakorlatához hasonlóan nem csúcsfogyasztást jelöl, hanem nagy terhelést okozó, de tipikusnak tekinthető alkalmazások alatt mért disszipációt – az AMD persze hangsúlyozza, hogy ebben már benne van a magok és a HyperTransport-vezérlők mellett a memóriavezérlő fogyasztása is. Így lehetséges, hogy ugyanazok a Barcelona magos processzorok, melyeknél korábban 68, illetve 95 wattos TDP értéket jelöltek meg a hírek, most 55, illetve 75 wattos ACP értékekkel futnak. A fogyasztási keretek mindezt figyelembe véve nem emelkedtek, és a harmadik generációs Opteronok is a Socket F infrastruktúrára alapoznak, vagyis a meglévő szerverekben dolgozó magok száma processzorcserével elvileg egyszerűen és gazdaságosan megduplázható.

Az egyes magok 512 kB másodszintű gyorsítótárral gazdálkodnak, melyekhez újdonságként hozzájön egy 2 MB-os közös harmadszintű cache. A HyperTransport linkek nyolc foglalatig lehetővé teszik a processzorok teljes hálóba kötését. A memóriakezelést a virtualizációval összhangban fejlesztették, így például gyors hardveres megoldást kapott az egyes virtuális gépekhez rendelt címtartományok és a ténylegesen rendelkezésre álló memóriacímek közötti konvertálás, és e címtartományok elszigetelése révén nőtt a biztonság is. Az integrált memóriavezérlőt egyelőre várhatóan többnyire DDR2-es modulokkal fogják használni, de a szervergyártóknak a korábban közölt információk szerint megvan a lehetőségük arra, hogy DDR3 modulokat vagy FB-DIMM memóriát rendeljenek a processzor alá.


Azóta történt

Hirdetés