Hirdetés

Szivárognak az első Coffee Lake processzorok specifikációi

Négy hatmagos asztali modellel készül az Intel, és jön a mobil sorozat is.

Nem igazán számít titoknak, hogy a Kaby Lake processzorgenerációt a Coffee Lake kódnevű fejlesztés váltja majd fel, hiszen egy ideje már folyamatosan ezek jelennek meg az Intel útitervében. Azt is lehet róluk tudni, hogy hat magot fognak tartalmazni, szemben a korábbi néggyel, viszont arról még korábban nem volt adat, hogy milyen paraméterekkel jönnek.

Szerencsére a gyártói tesztek már tartanak, így a SiSoft Sandra adatbázisában folyamatosan feltűnik egy-egy modell. Ezeket kiegészítve a CPC Hardware értesüléseivel, úgy néz ki, hogy négy darab asztali processzor érkezik, amelyekben megtalálható az említett hat mag, illetve a GT2 konfigurációjú Gen9.5-ös architektúrára épülő IGP, ami tulajdonképpen megegyezik a Kaby Lake modellek megoldásával.

A leggyorsabb modell a friss adatok alapján a Core i7-8700K lesz 3,7 GHz-es alapórajellel, míg az i7-8700 esetén be kell érni 3,2 GHz-cel. Mindkét, amúgy 95 wattos TDP osztályba sorolt CPU támogatja a Hyper-Threadinget, illetve 12 MB-nyi L3 gyorsítótárat kapnak. Hyper-Threading nélküli modell lesz a 3,6 GHz-es Core i5-8600K és a 2,8 GHz-es i5-8400, amelyeknél az L3 gyorsítótár kapacitása is 9 MB-ra csökken, illetve az utóbbi 65 wattos TDP osztályba kerül, szemben az előbbi 95 wattos megadott paraméterével. Sajnos a turbó órajelek még nem derültek ki.

A mobil piacra szánt hatmagos opció lényegesen alacsonyabb órajelen fog járni, nagyjából 2 GHz környékén, de érkezik egy 28 wattos Coffee Lake-U sorozat is, amely négy magot és GT3e konfigurációjú IGP-t használ. Ez azért lényeges, mert a korábbi U-s generációk kétmagos processzorokat kínáltak, de most elérhetővé válik ezen a szinten is a négy mag.

A start szempontjából a harmadik negyedév van megjelölve. és bár a processzorok lényegében készen vannak, úgy tudni, hogy az alaplapgyártókra kell várni, a szükséges Z370-es és H370-es vezérlőhíddal szerelt alaplapok szempontjából még nem áll rendelkezésre megfelelő készlet. Ez bizonyos szempontból megmagyarázható, ugyanis az alaplapgyártóknak az Intel új HEDT platformjára is úgy kellett reagálni, hogy a tervekhez képest előrébb lett hozva a megjelenés, vagyis jelentős kapacitást lekötött az X299-es termékek időre történő elkészítése és legyártása. Nyilván a partnerek képességei is végesek, főleg úgy, hogy a Coffee Lake megjelenését majdnem fél évvel hozták előre, ami a kapkodva kiadott HEDT sorozat mellett egy rendkívül kellemetlen szituációt teremtett az alaplapgyártók számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés