Hirdetés

Nagy előrelépés lesz az Intel Coffee Lake fejlesztése

A tervezett konfigurációk leadásra kerültek az alaplapgyártók felé, így megkezdődtek a szivárgások is.

Az már nem lehet titok, hogy az Intel gőzerővel fejleszti a Coffee Lake kódnevű processzorokat, amelyek elsődlegesen az asztali piacra érkeznek, így az aktuális tervekben Coffee Lake-S jelzéssel szerepelnek. Ennek nincs különösebb jelentősége, annak viszont már van, hogy az eredeti tervekhez képest órási lesz a kavarodás, ugyanis az Intel ezt a termékcsaládot a 2018-as CES-en szerette volna bemutatni. A legtöbb modell ekkor fog érkezni, ugyanakkor az ősz folyamán befut pár gyorsabb megoldás, elsődlegesen a játékosoknak.

Az útiterv szerint a Core i7 sorozat hatmagos, Hyper-Threading technológiát alkalmazó processzorokat rejt majd, míg az i5-ön belül a Hyper-Threadinget támogató, de csak négymagos modellek kerülnek. A Core i3 végre négymagos lesz, viszont Hyper-Threading nélkül, míg a Pentium sorozatnál a Hyper-Threading újra aktív lesz, de a magok száma kettőre csökken. A Celeron család egyelőre Hyper-Threading nélküli kétmagosként van megjelölve, de itt a magonkénti két szál aktiválása még vita tárgya.

Az IGP tekintetében az összes Core megoldás GT2-es opciót kap, míg a Pentium esetében GT2-es és GT1-es verzió lehet a lapkában, a Celeronhoz pedig csak a GT1-es kiépítés jár.

A váltás egyértelműen látszik, hiszen a korábban megszokott fizikai és logikai processzormagok tekintetében a Core sorozat minden esetben egy szinttel feljebb lép, amire igazából azért van szükség, mert főleg a játékok tekintetében egyre inkább a négy processzormag lesz a minimális igény. Ezt nyilván az Intelnek le kell reagálnia, és emiatt is lesz az új, asztali Core i3 négymagos.

Az LGA1151-es tokozáson belül is szegmentáció történik
Az LGA1151-es tokozáson belül is szegmentáció történik

A tokozás LGA1151 lesz minden esetben, de az aktuális útiterv kiemeli, hogy a Coffee Lake-S modellek csak a 300-as sorozatú vezérlőhidakkal működnek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a mostani alaplapokba nem mennek bele az új processzorok, és még a régebbi Skylake és Kaby Lake lapkákat sem lehet majd használni az új, 300-as vezérlőhidakat használó alaplapokkal. Az LGA1151-es foglalat ebből a szempontból tehát csalóka lesz, és erre nagyon kell majd figyelni a vásárláskor, hiszen fizikailag az egyes processzorok belemennek azokba az alaplapokba is, amelyekkel esetlegesen nem tudnak működni.

A vezérlőhíd tekintetében egyébként elsőként a Z370-es lapka érkezik, mely igazából a Z270-es verzió modernizálása. Erre azért volt szüksége az Intelnek, mert a Coffee Lake generációt 2018-ra tervezték, viszont az alaplapok szempontjából nem lehetett előrehozni a startot, emiatt a mostani Z270-es modelleket módosítják úgy, hogy működjön a Coffee Lake-S processzorokkal. A következő év elején a Z370-et le is váltja majd a Z390, ami eredetileg lett volna a Z370, ha nem kellett volna hirtelen változtatni a terveken. Természetesen a Q300-as, H300-as és B300-as lapkák is befutnak majd 2018-ban. A Z370 és a többi 300-as sorozatú megoldás között egyébként az a fő különbség, hogy a Z370 nem támogatja natívan az USB 3.1-et, míg a később érkező lapkák esetében ez már meg lesz oldva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés