Hirdetés

Szemüveg nélküli 3D élményt kínál a Toshiba Qosmio T851 notebook

A Toshiba bemutatta az első notebookot, mely szemüveg nélküli 3D-s élményt kínál, ráadásul egyszerre képes 2D-s és 3D-s megjelenítésre. Az előreláthatólag július vége felé érkező hordozható gépnél, a dynabook Qosmio T851/D8CR típusnál a parallaxis jelenséget használta ki a gyártó, ami a jobb és bal oldali szemekhez külön képeket jelenít meg az aktív lencse elmozdításával. Az említett aktív lencse a LED panelba van integrálva és a fény polarizációját változtatva alakítja ki a két szem által látott képet, amik a 3D hatást hozzák létre. A fejet, pontosabban az arcot és a szemeket a laptop webkamerája követi, ez alapján pedig úgy korrigálja a képet, hogy az bárhonnan nézve térhatású legyen.

Valójában tehát egy egész egyszerű, ötletes megoldásról van szó. Mindez működik egyszerre a 2D-s tartalmak megjelenítésével, tehát az is megoldható, hogy csak az egyik ablakban legyen 3D megjelenítés a képernyő többi részét érintetlenül hagyva. A Toshiba szerint ez a technológia sokkal természetesebb látványt nyújt, és a szemet is kíméli. Ezt még két funkció segíti: a Face3D és a Caption stabilizer nevű. Az előbbi kétdimenziós képeken tudja felismerni az arcokat, és azokat 3D-re alakítani, az utóbbi pedig a feliratokat teszi könnyebben olvashatóvá. A valós idejű 2D-3D konvertálás is elérhető a Cell Broadband Engine-re épülő SpursEngine képfeldolgozó processzor  segítségével.

A Toshiba dynabook Qosmio T851 konfigurációjának is ismert már néhány részlete. Az új Intel Core processzorok egyike, az i5-2410M kerül bele, ami mellé legfeljebb 8 GB DDR3 memória pakolható, valamint 750 GB-os kapacitású merevlemez szolgálhat háttértárként. A grafikus kártya szerepét az NVIDIA GeForce GT540M tölti be, optikai meghajtója pedig Blu-ray olvasó lesz. Az ára egyelőre még nem ismert, de hamarosan valószínűleg erre is fény derül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés