Hirdetés

Érkezik az Toshiba első Cevo-Engine-re épülő tévéje, az 55ZL1

2010 a 3D éve volt, idén azonban a különféle kapcsolódó szolgáltatások tematizálják a tévé szegmenst. A sorból a Toshiba sem maradhat ki, ezt bizonyítja, hogy a japán vállalat hamarosan Európában is elérhetővé teszi zászlóshajónak szánt termékét, a Cevo-Engine technológiát használó 55ZL1 típusjelzésű készüléket.

Toshiba 55ZL1
Toshiba 55ZL1

A Cevo-Engine egy összefoglaló név, amelyben a képalkotás ugyanúgy beletartozik, mint a bevezetőben említett plusz szolgáltatások. A technológia lelke egy hétmagos adatfeldolgozó egység, amelyhez egy nagysebességű integrált DRAM társul, illetve egy co-processzor, amely a kép előállításáért felelős algoritmusokért felel.

A készülék képes a 3D tartalmak megjelenítésére, illetve lehetővé teszi a kétdimenziós anyagok háromdimenzióssá történő átkonvertálását. Ez ma már egyáltalán nem újdonság, viszont a cég igen jó minőségű, hatásos végeredményt ígér. Ezzel lehet keresnivalójuk, hiszen ez az eljárás ma még korántsem nevezhető kiforrottnak. Az integrált Intelligent 3D+ névre hallgató újításnak köszönhetően állítólag a szellemképeket és az áthallás effektust is sikerült száműzni a készülékből.

A Cevo-Engine része egy beépített automatikus kalibrátor is, amely elméletileg képes a legideálisabb beállításokat saját magától megtalálni. Ez nagyjából úgy működik, mint az eddig is használt kalibrációs alkalmazások, de nincs hozzá szükség külön számítógépre. A fejlesztés során a mérnökök arra is hangsúlyt fektettek, hogy szorosabbá fűzzék a kapcsolatot a tv és a felhasználók között. Ez elsőre romantikusan hangzik, azonban mindössze arról van szó, hogy a modell képes a profilok létrehozására, és a hozzájuk tartozó beállítások elmentésére, illetve betöltésére. Ebbe például az is beletartozik, hogy a készülék megjegyzi, hogy az egyes felhasználók milyen hangerővel hallgatták utoljára az egyes csatornákat. A beépített kamera képes az arcok felismerésére, így képes teljesen automatikusan kiválasztani a megfelelő profilt. Sőt, az is megparancsolható, hogy amennyiben senki sem tartózkodik a kamera látómezejében, akkor automatikusan készenléti állapotba helyezze a készüléket.

Természetesen a különféle netes tartalmak megjelenítése és a műsorok külső merevlemezre történő rögzítését is megoldott. Ez utóbbi akár egy gombnyomással azonnal elindítható, de persze az EPG segítségével történő előzetes programozásra is mód nyílik. A Full LED háttérvilágítású készüléken a 3072 fénykibocsátó diódát 512 külön vezérelhető csoportba osztották, amellyel a Local Dimming valószínűleg elég hatékonyan alkalmazható. A maximális fényerő 1 000 cd/m², ami a Toshiba szerint azért különösen fontos, mert az aktív shutteres szemüvegek használata jelentősen csökkenti a szembe jutó fényt. Ez való igaz, azonban ez az érték erős túlzásnak tűnik, hiszen egy átlagos szobában az ideális beállítások esetén a fényerő 120 cd/m² körül alakul 2D módban, tehát ezres értékre még 3D szemüvegben sincs szükség.

Az 55 hüvelykes ZL1 május közepétől vásárolható meg, várható áráról a vállalat nem szolgált hivatalos információval.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés