Hirdetés

Százdolláros noteszgép szokatlan megoldásokkal

Egyszerűen kezelhető, masszív, flexibilis és minden eddiginél olcsóbb hordozható számítógép fejlesztésén dolgoznak az MIT (Massachusetts Institute of Technology) szakemberei, melyről a napokban közölt újabb részleteket Nicholas Negroponte, az MIT Media Labs vezetője. A végleges termékek Negroponte reményei szerint – elsősorban rendkívül alacsony áruknak köszönhetően – utat törhetnek maguknak a fejlődő országok piacára is, ahol főleg az iskolákban tanuló diákok vehetik hasznát a gép képességeinek, melynek segítségével akár az internetet is elérhetik a nebulók, illetve családtagjaik.

A projekt kiindulási alapját nyújtó, Negroponte és felesége által létrehozott „Laptopot minden gyereknek” alapítvány céljainak részletes ismertetésétől, illetve azoknak a realitással történő összevetésétől ezúttal eltekintenénk, az MIT Media Labs által fejlesztett noteszgép ugyanakkor önmagában akkora kuriózum, hogy mindenképpen érdemes róla pár sorban beszámolni.

A most ismertetett hordozható számítógép, melynek prototípusa legkorábban novemberre készülhet el, nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; az 500 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flash memória fogja alkotni a háttértároló-rendszert, melyre – szintén a költségek csökkentése végett – Linux operációs rendszer kerül majd. Az ellenálló gumiborítást kapott készülékház összecsukva leginkább egy vékony uzsonnásdobozhoz hasonlítható, melynek az a tény, hogy a fejlődő országok igen jelentős részében ez az étkezési forma egyáltalán nem ismert, kissé morbid színezetet ad.


Termeld magad! energia és a hagyományos módszer vállpántosítva

A noteszgép – mely akár tábla-PC-ként vagy rajztáblaként is üzemeltethető – kijelzője szintén igazi kuriózum, a panel ugyanis kültéri használat során színes módból átvált háttérvilágítás nélküli fekete-fehér módra, ezzel pedig még a legnagyobb háttérfény mellett is olvasható marad a képtartalom. A legbájosabb megoldást azonban kétségtelenül az energiaellátó rendszer nyújtja; a noteszgép hálózati töltője vállpántként is használható, de ha nincs a közelben konnektor, akkor sincs veszve minden, a gép akkumulátora ugyanis a ház oldalán található kurblival (nem vicc!) is feltölthető, ilyenkor egy perc tekerés után körülbelül tíz percig lesznek működőképesek az első prototípusok.

A négy USB kapuval és Wi-Fi vezérlővel is ellátott gépek a tervek szerint 100 dolláros (mintegy 20 000 Ft) áron kerülhetnek majd forgalomba, Negroponte azonban a költségek további csökkentését lehetővé tevő technológiák integrálásával még lejjebb szorítaná a készülékek fogyasztói árát, azt ugyanis még a tudós-feltaláló is elismerte, hogy számos fejlődő országban élő család ekkora kiadást sem engedhet meg magának ilyen célra.

Előzmények

Hirdetés