Hirdetés

Szállingózó információk az AMD új chipsetjeiről

A DigiTimes híroldal tajvani gyártókra hivatkozva néhány új információt tett közzé az AMD előkészületben lévő mobil lapkakészleteiről. A jelenleg alkalmazott M690-es chipsetcsalád nyomában a harmadik negyedévben érkezik az M740G, amely fejlettebb grafikus vezérlőt foglal magában: továbbra is DirectX 9-kompatibilitást nyújt, azonban már a Shader Model 3.0-t is támogatja.

2008 első negyedévében már a noteszgépekben is megjelennek a DirectX 10-kompatibilis, HDMI-kimenetes (HDCP tartalomvédelmet is ismerő) grafikus maggal ellátott lapkakészletek. Az M780G és M780T chipsetek a Griffin kódnevű mobil processzorral alkotják a Puma néven beharangozott platformot, ennek megfelelően támogatják a HyperTransport 3.0 interfészt, a PCI Express 2.0-s verzióját, és a CPU-val együttműködve a jelenlegi AMD rendszereknél lényegesen takarékosabb energiagazdálkodást valósítanak meg. Ha az aktuális jelölési rendszer nem változik, akkor az M780G csak a rendszermemóriából foglalhat magának tárhelyet, míg a T végződés arra utal, hogy a grafikus vezérlő ezenkívül valamennyi saját videomemóriával (Sideport Memory) is rendelkezik.

Ami az asztali számítógépekbe szánt AMD chipsetek következő generációját illeti, az új, RD790 kódjelű csúcsmodell már át is esett a PCI szabványcsaládot gondozó szervezet minősítési eljárásán. Erről az északi hídról azt állítják, hogy akár négy hosszú, a grafikus alrendszer szolgálatában álló PCI Express bővítőaljzatot képes kezelni különféle konfigurációkban: kommunikálhat mind a néggyel 8–8 PCIe-sávon keresztül, lehet az első 16-os, a másik három pedig 8-as beállítású, vagy kiválaszthatunk két aljzatot 16–16 sávos kiosztással. Ezek mellett további hat PCIe-sáv használható más perifériák céljaira.

Az előbbi kisebb testvére lesz az RD780 kódjelű modell, amely szintén támogatja a CrossFire üzemmódot, de csak kétszer 8 PCIe-sávos felállásban. Ebben a sorozatban az RX780 a legkisebb változat, amely csak egyetlen videokártyát szolgál ki 16 PCIe-sávon keresztül. A felsorolt desktop chipsetek mindegyike kezeli a HyperTransport 3.0-s verzióját, vagyis a Socket AM2+ foglalatba illeszkedő processzorokat, valamint a hírek szerint a PCI Express gyorsabb 2.0-s változatával is kompatibilisek.

Az új processzorokkal is együttműködik, de állítólag az imént említett technológiák kimaradnak az RX740 kódjelű chipsetből, amely így eleve kisebb rendszersebességű, azaz olcsóbb CPU-k társa lehet. Déli hídként az alaplapgyártók kezdetben az SB600-at alkalmazhatják, az új SB700 várhatóan nem lesz elérhető ez év utolsó negyede előtt.

A noteszgépek szegmenséhez hasonlóan már 2008 első negyedévére tolódik a megújuló IGP-k bemutatkozása: az RS780 kódjelű lapka hivatalosan 780G típusjellel kerül piacra. Funkciólistáján HyperTransport 3.0, PCIe 2.0; DVI, HDMI és DisplayPort-támogatás; DirectX 10-kompatibilitás áll, de nem hiányzik majd belőle a H.264 és VC-1 tömörítésű videók lejátszását hardveresen segítő Unified Video Decoder egység sem. Lebutított változata RS780C jellel fut; a későbbi premier jóvoltából e két típus már párosítható az SB700 déli híddal. Megjelenésüket ez év végefelé megelőzi a PCIe 1.1-es, DX9-es RS740 piacra dobása, amely a digitális kimenetek közül a DVI-t és a HDMI-t tudja kezelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés