Hirdetés

Nem bírta türelemmel az MSI, bejelentette az első 790FX-es alaplapot

A napokban egyre-másra érkeznek az alaplapgyártók bejelentései a hivatalos premier előtt hónapokig altatott X38 típusú, csúcskategóriás inteles lapkakészletre épülő termékekről. Ezek közé ékelődik be mintegy üde színfoltként az MSI nevével fémjelzett K9A2 Platinum típusú alaplap paramétereit leleplező közlemény, melynek apropóját éppen az adja, hogy nincs apropója. Az AMD CPU-kat fogadó csúcskategóriás megoldás ugyanis egy olyan lapkakészletet tartalmaz, amely hivatalosan még nem is létezik.

A K9A2 Platinum az AMD RD790 kódnevű, a termékkínálatban 790FX-nek keresztelt alaplapi chipsetjét kapja, mely az ATI által még önállóan fejlesztett 580X-et váltaná a cég termékpalettáján. A csúcsteljesítményű számítógépekbe szánt 790FX már támogatja az AMD új négymagos processzorait, a gyártó ezért vélhetően a Phenom széria novemberi rajtjával köti majd össze a premiert, melyhez nem kizárt, hogy csatlakozik az RV670 kódjelű grafikus processzort tartalmazó Radeon HD 2950 is. Utóbbi már csak azért is kézenfekvőnek tűnik, mivel az új chipset a gyártó kínálatában elsőként támogatja a Quad CrossFire üzemmódot, az RV670 pedig a fejlettebb gyártástechnológia révén alkalmasabb lehet az akár négy videokártyát tartalmazó konfigurációk építésére.

Az MSI is ennek jegyében alakította ki első 790FX-es alaplapját, így a nyomtatott áramköri lapra összesen négy PCI Express x16 bővítősínt forrasztottak, mely két videokártyának teljes sávszélességet biztosít, négynek pedig darabonként 8 vezetéket kínál. Az új lapkát tartalmazó alaplapok egyébként a chipset révén összesen 41 PCI Express 2.0 szabványú sávból gazdálkodhatnak, az MSI K9A2 Platinumon a négy hosszú PCIe csatoló mellett (melyek fogadják a rövidebb kártyákat is) egy PCIe x1 és két hagyományos PCI konnektor található.

Az MSI első 790FX-re épülő alaplapja várhatóan a többi gyártó hasonló megoldásaival együtt kerülhet majd forgalomba a következő hetekben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés