Hirdetés

Szabadon bütykölhető az NVIDIA Shield szoftvere

Két hete jelent meg hivatalosan az NVIDIA Shield, de a vállalat máris egy újítást jelentett be. A termék technikailag gyári Android 4.1.2-es operációs rendszerrel kerül leszállításra, továbbá a vállalat az előtelepített Google Play alkalmazást is biztosítja, ezzel azonban nem szükséges megelégedni. Persze az NVIDIA csak megfelelő hozzáértés mellett javasolja az alapcsomag megbütykölését, de a lényeg, hogy mostantól nem akadályozzák meg a moddolt operációs rendszerek feltöltését a Shield nevű kézikonzolra.

A Shield moddolása alapvetően nem jár garanciavesztéssel, ugyanakkor az NVIDIA fenntartja a jogot a garanciális kötelezettségüktől való elállásra a hardverre vonatkozó módosítások esetében. Itt nem kell megijedni, ez lényegében a Shield hardverének tuningjára vonatkozik. A platform megnyitása mellett ugyanis kivitelezhetővé válik a Tegra 4 SoC órajeleinek emelése, amit az NVIDIA nem tekint rendeltetésszerű használatnak, így az efféle bütykölés esetén a garancia természetesen elvész. A tisztán szoftveres módosítás előtt azonban szabad az út és a garancia szempontjából elfogadottnak minősül.

Egy nyílt játékplatform a cél?

Sokszor felmerült már a kérdés, hogy mi adja majd el az NVIDIA Shieldet, hiszen túl sok értéket nem tud felmutatni a Sony PlayStation Vita és a Nintendo 3DS mellett. A rendszer megnyitása azonban mindent megváltoztat. Ez egy valós indok lehet a termék vásárlásakor, és a hardcore játékosok közössége szeret is módosítani minden alapvető dolgot az adott eszközön. Persze a hiba lehetősége az egyéni operációs rendszerek mellett fennáll, így az NVIDIA letölthetővé tette a Shield gyári operációs rendszerét, amit Linuxot futtató PC-n ki is lehet csomagolni, és a kinyert fájlok feltölthetők a kézikonzolra. Ezzel lényegében teljesen visszaáll a gyári állapot. A legfrissebb frissítéseket tartalmazó gyári Android operációs rendszer az alábbi weboldalon mindig megtalálható lesz. Szintén itt kell keresni a rendszer módosításához szükséges leírásokat, melyek tartalmazzák a Shield operációs rendszerének forrását és a hardverhez szükséges bináris drivert.

Valószínű, hogy az NVIDIA új kezdeményezése az átlagfelhasználók számára csekély előny lesz. A Shield moddolása ugyan kellően jól van dokumentálva, de a legtöbb vásárlónak így is bonyolult. A nyílt platform azonban megszólíthat egy olyan közösséget, amely képes tartalmakkal ellátni a rendszert, és ebből még az átlagos vásárló is profitálhat. Nem mellesleg a linuxos réteg mindig is imádta a hivatalosan is moddolható eszközöket, tehát a termék már talált is magának egy fix vevőkört. Az androidos eszközök esetében népszerű rootolás előtt is szabad a pálya, aminek a játékfejlesztők bizonyosan nem örülnek, hiszen ez magával hozza a warezt, de az NVIDIA számára ez lényegtelen, hiszen csak a hardver eladásából van és lesz bevételük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés