Hirdetés

A konzolok gamepadjei uralkodnak a Steamen

A Valve több éve gyüjtögeti az adatokat, így 30 milliónál is több játékos szokásait dolgozták fel.

A Valve érdekes statisztikát tett közzé, amelyek a Steam platformot használó játékosok szokásait mutatják a gamepadekre lebontva. A vállalat még 2015-ben erősítette fel a fejlesztéseit az egyes beviteli módokra vonatkozóan, aminek az eredménye ma már a Steam Input néven ismert szoftver. Azóta a vállalat rengeteg adatot gyűjtött be, így 30 milliónál is több játékos legalább egy gamepadjét tartják számon, de az érintettek fele egynél több játékvezérlőt is csatlakoztatott az évek során.


[+]

A statisztika eléggé világosan mutatja, hogy a konzolok gamepadjei uralkodnak a Steamen. Ezen belül is az Xbox 360 és az Xbox One részesedése a legnagyobb, gyakorlatilag a vizsgált minta majdnem kétharmada, egészen pontosan 64%-a Microsoft által forgalmazott gamepadet használ. A Sony a PlayStation 3 és 4 konzolok kontrollereivel 27%-os részesedést birtokol, míg a többi eszköz 8%-ot harap ki a tortából. Utóbbit külön is lehet vizsgálni, ide tartoznak a PC-hez tervezett gamepadek, illetve a Steam Controller is. Ezek nagyjából hasonló arányban találhatók meg a játékosoknál. Értékelhető eredményt ért még el a Playstation 2, illetve a Nintendo, Switch Pro néven ismert játékvezérlője, míg a többi megoldás leginkább a futottak még kategóriába tartozik.


[+]

Az eredmények igazából nem meglepők. A Xbox 360 és Xbox One gamepadek széleskörűen támogatottak a fejlesztők körében, és igazából a kialakításukat is imádják a játékosok. A fenti adatok azonban eléggé általánosak, vagyis nem jegyzik, hogy az egyes gamepedeket mennyire sűrűn használják. Emiatt a Valve azt is lemérte, hogy az adott eszköz összesített mennyiségéhez képest mennyien csatlakoztatták ezeket az elmúlt hónapban. Ebből a szempontból már az Xbox One kontrollere dominált, majdnem minden ötödik tulajdonos állandóan játszik vele PC-n is, míg a PlayStation 4 DualShock 4 gamepadjéből csak sok van a felhasználóknál, de relatíve kevesen használják aktívan a PC-s játékokhoz.


[+]

Külön érdekes a Nintendo konzoljához való Switch Pro helyzete, amelynek a hivatalos támogatása csak májusban érkezett meg a Steam platformra, mégis rendkívül gyorsan a hetedik legnépszerűbb megoldássá vált.


[+]

A nagyjából 1,3 milliós példányszámban eladott Valve Steam Controllernek is jutott egy statisztika, amiben győzni tudott, mivel ezt a gamepadet használják a játékosok a legtöbb különböző játékhoz. Ez sem mondható annyira nagy meglepetésnek, ugyanis a többi játékvezérlővel ellentétben a Steam Controller helyettesíteni tudja az egeret is, tehát például a stratégiai játékokhoz is eléggé jól használható, míg más eszközről ez nem feltétlenül mondható el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés