Hirdetés

SSD kvartett új és frissített modellekkel

Lassan már negyed éve, hogy a Computexen bemutatkozott a G.Skill gyors SSD sorozata, a Phoenix utódaként megjelent Phoenix Pro, amely akkor egy 120 GB-os modellt tartalmazott csak. Azóta jócskán kibővült a választható készülékek sora, így hamarosan a 40, 80 és 160 GB-os kapacitású tárolók is elérhetők lesznek. Az újdonságok mindegyike a SandForce SF-1200-as vezérlőchipet alkalmazza, aminek segítségével egyes mérések szerint akár 300 MB/s feletti olvasási, és 150 MB/s körüli írási sebesség is elérhető. Az MLC NAND flash memóriákból felépülő Phoenix Prók 4 kB-os véletlenszerű írásnál elérhetik az 50 000-es IOPS értéket is. A kisebb, 40 GB-os modellek rendszermeghajtónak használhatók igazán, míg a nagyobbak játékok és egyéb adatok tárolására is megfelelők. Három év garanciát vállal a gyártó SSD-ire, amik ára egyelőre ismeretlen, ahogy pontos megjelenésük is.

G.Skill Phoenix Pro SSD
G.Skill Phoenix Pro SSD

A RealSSD P300-as flash-alapú tárolóival jelentkezett a Micron, amelyek 6 Gbps-os SATA csatlakozóval kapcsolhatók a számítógéphez, vagy az egyéb, őket kezelő készülékekre. Ennek megfelelően adatátviteli teljesítményük is nagyon jó, akár 44 000 IOPS is lehet olvasásnál, illetve 16 000 írásnál. Firmware-en is sokat dolgoztak a programozók, így a P300-as SSD-k 3,6 petabájtnyi adat írását is kibírják, ami például egy 200 GB-os meghajtónál öt éven keresztül átlag napi 1,9 terabájtos terhelésnek felel meg. Tehát az 50, 100 és 200 GB-os RealSSD-k igen hosszú élettartammal rendelkeznek a kategóriájukban. A 2,5”-es készülékek 360 MB/s-os olvasási, és 275 MB/s-os írási sebességet is el tudnak érni. Tömegtermelésük októberben kezdődik meg, így a gyátó egyelőre nem nyilatkozott a tervezett árakról.

Micron RealSSD P300 SSD [+]
Micron RealSSD P300 SSD [+]

A Viking Modular Solutions is SSD tárolóját leplezte le, ami nevének – Slim SATA SSD – megfelelően egy apró, vékony flash-alapú készülék. A 25, 60 és 120 GB-os verziókban kapható SSD-k kis fizikai méretük miatt a beágyazott rendszerekben, a telekommunikációs vagy egyéb helytakarékosságot megkívánó ipari, illetve katonai közegben kiválóan használhatók, hiszen a normál 2,5”-es társaik minimum kétszer ekkorák. A SATA interfészen csatlakoztatható meghajtók 260 MB/s-os adatátviteli sebességre képesek, és lesz belőlük SLC, eMLC és MLC memóriával felszerelt változat is.

Viking Modular Solutions Slim SATA SSD
Viking Modular Solutions Slim SATA SSD

A Mushkin Callisto sorozata már ismerős lehet, mivel többször is bővítette a kínálatát a gyártó az utóbbi hónapokban. Az eddig megjelent 60, 120 és 240 GB-os modellek egy 40 GB-ossal egészülnek ki, így a kisebb, olcsó meghajtóra vágyó felhasználók igényeit is kielégíti a vállalat. Az MLC NAND flash lapkákra építő készülék 3 Gbps-os SATA aljzattal rendelkezik, támogatja a TRIM funkciót, az MTBF értéke pedig a kétmillió órát is eléri. Az ismert SF-1200-as SandForce chip 275 és 285 MB/s-os írási és olvasási értékekre képes, véletlenszerű olvasásnál pedig 50 000 IOPS-ot produkálhat. A termék három év garanciával, és 2,5”-3,5” adapterrel együtt Európában már kapható, az ára 108 euró.

Mushkin Callisto SSD
Mushkin Callisto SSD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés