Hirdetés

Sorra húzzák le a rolót a hardverpiac kisebb szereplői

Rendkívül nehéz idők járnak a hardverpiac kisebb forgalmat lebonyolító, kevésbé tőkeerős szereplőire, melyek közül egyre több cégnek kell szembenéznie a csőd és a felszámolás lehetőségével. Az egykor nagy nevű vállalatok közül a szerencsésebbek vevőre találnak (ilyen volt például a tavalyi évben felvásárolt Abit), rosszabb esetben végleg eltűnnek a süllyesztőben, ezzel lényegében teljesen magukra hagyva vásárlóikat, akiknek nem ritkán hosszú évekre kiterjedő jótállást és terméktámogatást ígértek.

A nemzetközi sajtó most egy héten belül két olyan céget is hírbe hozott az esetleges megszűnéssel, csődbemenetellel kapcsolatban, melyek korábban komoly eredményeket értek el az európai piacokon. Az első pletykák még májusban röppentek fel arról, hogy az egykor szebb napokat látott Epox szorult helyzetbe került az év elejére; a dolgozókat ekkor állítólag már második hónapja nem fizette ki a vállalat, melynek vezetését tavaly tavasszal sikkasztással gyanúsították. Intő jel lehet mindenesetre, hogy a cég weboldalát hónapok óta nem aktualizálták, és új termék is rég jelent meg a kínálatban.


Epox alaplap a cég fénykorából

Az X-bit labs weboldal úgy tudja, hogy az Epoxból kivált egykori dolgozók egy része új céget alapított áprilisban Supox néven, melynek termékei kísérteties hasonlóságot mutatnak a korábbi vállalat megoldásaival. Mindazonáltal egyelőre nem teljesen tisztázott a két cég kapcsolata, miként azt sem tudni, hogy mi lesz az Epox végleges sorsa. A Supox egyelőre meglehetősen kezdetleges weboldalán mindenesetre évtizedes tapasztalattal rendelkezőnek tünteti fel saját csapatát, ami szintén arra utalhat, hogy az új vállalat zömében az Epox volt munkatársait tömöríti magába.

Az alaplapgyártók mellett a videovezérlőket gyártó és forgalmazó vállalatok is mind nehezebb helyzetbe kerülnek a fokozódó verseny és az ebből fakadó bevételcsökkenés miatt. Ezt látszik igazolni a Tech Report e héten megjelent híradása is, melyben arról írnak, hogy a Radeon megoldásokra specializálódott Connect3D állítólag a csőd szélére került. A vállalat amerikai kirendeltsége a cikk szerint hónapok óta elérhetetlen, a cég telefonjait kikapcsolták és a regionális weboldal is megszűnt létezni. A Connect3D központi internetes oldalát áttekintve hasonló jelek tapasztalhatók, mint az Epox esetében: a legújabb termék tavaly jelent meg, a terméktámogatási oldalon szereplő legfrissebb eszközillesztő-csomag februári kiadású.

Egyelőre sem az Epox, sem a Connect3D részéről nem kommentálták a fenti értesüléseket, spekulációkat.

Előzmények

Hirdetés