Hirdetés

Epox, a késői mainstream-befutó

Majdnem napra pontosan két hónap telt el az NVIDIA C51-es kódjelű, integrált grafikus magot tartalmazó GeForce 6100 szériás alaplapi lapkakészletének debütálása óta, így elmondható, hogy a tajvani Epox meglehetősen komótos tempóban vette fel a versenyt konkurenseivel, hiszen csak a mai napon jelentette be az ominózus lapkakészletre épülő első alaplapját.

A microATX formátumú újdonság elsősorban irodai PC-k, illetve egyszerű felépítésű otthoni számítógépek alapjául szolgálhat, ennek megfelelően alakul az alaplap felszereltsége és valószínűleg fogyasztói ára is, ez utóbbiról ugyanakkor még nem értesülhetett a vásárlóközönség. Az úgynevezett mainstream szegmensben értékesített számítógépekkel kapcsolatban viszonylag ritkán merül fel bővítési igény, ennek ellenére az Epox EP-9GF6100-M nem fosztja meg tulajdonosát ettől a lehetőségtől; az alaplap egy PCI Express x16 csatolót, továbbá egy PCI Express x1 és két hagyományos PCI bővítősínt vonultat fel. A 939 tűs AMD processzorokat fogadó alaplaphoz négy SATA II szabványú, illetve négy Ultra-ATA rendszerű tárolóegység csatlakoztatható, előbbiek RAID üzemmódban is működtethetők.

Ami az I/O lehetőségeket illeti, az Epox EP-9GF6100-M nem szolgál semmi extrával; ebben a szegmensben bőven ellátja feladatát az integrált DirectX 9 kompatiblis grafikus mag, az 5.1 csatornás Realtek ALC 655 kodek, illetve a fast ethernet vezérlő. A szokásos PS/2, soros és párhuzamos portokon kívül az alaplap összesen nyolc USB 2.0 kaput nyújt a különböző perifériák számára.

Újabb alaplapjaihoz hasonlóan, a gyártó az EP-9GF6100-M-hez is a Thunder Probe alkalmazást kínálja, mely a hardver működését állandóan felügyelve bújik meg a háttérben. A program képes az alaplaphoz csatlakoztatott ventilátorok fordulatszámának szabályozására is, így a lehető leghalkabb működés mellett lehet munkát végezni, vagy éppen kikapcsolódni az Epox alaplapját tartalmazó számítógéppel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epox

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés