Hirdetés

7 nm-es lapkát szállít az SMIC

A MinerVa BPoly szinte belopta magát a piacra, a TechInsights figyelt fel a fejlesztésre, és más érdekességekre.

A kínai bérgyártás ékkövének számító SMIC korábban már beszélt 7 nm-es eljárásának érkezéséről, de tényleges lapkát még senki sem látott vele készülni. Egészen mostanáig, ugyanis a TechInsights megkaparintott egy MinerVa Bitcoin Miner nevű bányagépet, amelyben 120 darab MinerVa BPoly ASIC dolgozik, ezeket pedig az SMIC gyártja, méghozzá 7 nm-es node-on.


(forrás: TechInsights)

Nagyon nem volt ez kiemelve sehol, ami furcsa, hiszen Kína büszkélkedhetett volna vele, hogy a nagyágyúknak számító TSMC és Samsung után nekik is sikerült elérni ezt a mérföldkövet, de nem tartották fontosnak. Erre talán az alábbiak szolgálhatnak némi magyarázattal.


(forrás: TechInsights)

A TechInsights vizsgálata szerint az SMIC 7 nm-es gyártástechnológiája feltűnően hasonlít a TSMC saját eljárására. Nyilván biztosan nem lehet kijelenteni azt, hogy itt bizony másolás történt, de a TSMC 2002-ben és 2006-ban is beperelte a kínai bérgyártót a levédett technológiáik ellopásáért, és valószínűleg már minimum vizsgálják a MinerVa BPoly rendszerchipet, hogy utánajárjanak annak, miért hasonlít annyira az SMIC megvalósítása a sajátjukhoz.

Az is fontos tényező lehet, hogy 7 nm egyedül a TSMC tudott olyan node-dal előállni, amely EUV litográfia nélkül is elérhető volt, és az SMIC ezeket az EUV-s berendezéseket pont nem éri el, tehát itt is van egy közös vonás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SMIC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés