Hirdetés

Felkerült a Kickstarterre a SteamOS-alapú kézikonzolból

Nagyjából másfél éve számoltunk be a Steamboy névre keresztelt projektről, amely egy Valve SteamOS operációs rendszerére épülő kézikonzol lenne. Ez akkor még csak koncepció volt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezők a megvalósítás mellett tették le a voksukat. A nyár végén be is jelentették, hogy az év végén előrendelhetővé válik a masina, és most meg is érkezett a hivatalos Kickstarter kampány.

A rendszer végül a SMACH Z nevet kapja és a korábbi tervekhez képest azért vannak változások. Eredetileg egy Valve Steam kontrollert másoló vezérlésben gondolkodtak a tervezők, de végül a legújabb tervekben már egy Magic Z-Pads jelzésű konstrukció szerepel. Ennek a lényege, hogy a két oldalán lévő gombszettek kicserélhetők, így bizonyos szintig személyre szabható. Alapértelmezetten persze a Valve által megálmodott érintőpadokkal fog jönni a kézikonzol, de ezek nem feltétlenül jók a nagyon régi klasszikus játékokhoz, amelyek még ma is kiváló szórakozást kínálnak. A nem cserélhető elemek szempontjából a Steam kontrollert másolja.

Az újdonság középen egy 5 hüvelykes, 720p-s, érintésre érzékeny kijelzővel érkezik, így a dizájnja nagyon hasonlít a PlayStation Vita kézikonzolra. A rendszermemória kapacitása 4 GB, míg a belső tárhely 32 GB lesz, de ez kiegészíthető egy SD szabványú memóriakártyával, illetve magán az eszközök lesz még USB aljzat, HDMI kimenet, illetve Wi-Fi és Bluetooth modul is. Némileg bonyolítja azonban a helyzetet, hogy mennyi támogatást kapnak a tervezők. Egymillió euró összegyűjtése esetén alapból 64 GB-nyi tárhely kerül a gépbe, míg 1,25 millió eurótól 1080p-s kijelzővel érkezik. Lesz még egy PRO verzió is, amely a támogatástól függetlenül 8 GB rendszermemóriát és 128 GB-nyi tárhelyet kap, illetve lesz benne egy 4G-s modem, illetve egy előlapi kamera is.

A hardveres alap szempontjából a SMACH Z egy AMD Steppe Eagle kódnevű SoC APU-t kap. Ezen belül egy hivatalosan még nem létező verzióra esett a választás, amelynek négy darab Jaguar processzormagja és egy 128 shader részelemből álló, GCN architektúrára épülő Radeon IGP-je van. Nagy valószínűséggel az árazás is speciális lesz, mivel a normál G sorozatú rendszerchipek viszonylag drágák, főleg azért, mert a hozzá járó szoftveres szoláltatások kritikus fontosságúak bizonyos piaci területeken. A SMACH Z gyártója vélhetőleg ezeket nem igényli, így kellően nagy mennyiségű megrendelés esetén akár olcsón is kaphatnak Steppe Eagle kódnevű SoC APU-t, amennyiben lemondanak a kiemelt terméktámogatással járó 24 órán belüli hibajavításról, illetve a speciális, egyedi képességekkel felruházott grafikus meghajtók igényléséről. Mint ismeretes, az AMD G sorozatú rendszereinél ezt a szoftveres alapot kell megfizetni nem magát a hardvert, és igazából ezek a szolgáltatások a SMACH Z esetében nem szükségesek.

A fentiek mellett kézikonzol üzemideje elérheti az 5 órát is, ugyanakkor az akkumulátor cserélhető, így hosszabb utazásra előre feltöltött pótaksikat is lehet vinni, amelyekkel a termék tovább is használható. A fejlesztők elmondták még, hogy olyan játékok is játszhatók rajta, mint a Portal, a DOTA, a Team Fortress, a Metro, vagy éppen a The Witcher sorozat. Persze az előtelepített SteamOS miatt a linuxos verziókról van szó. A Windows telepítése azonban megkeverheti a kártyákat. Erre nem hivatalosan lesz lehetőség, hiszen tulajdonképpen egy PC-ről van szó, de ha sikerül összegyűjteni négymillió eurót, akkor a tervezők hivatalos formában is lehetővé teszik a Windows használatát, és természetesen hivatalos támogatást kínálnak majd hozzá.

Az otthoni PC-ről is lehet majd a SMACH Z-re streamelni a játékokat, ami manapság már nem egyedi szolgáltatás, de vannak még érdekes célkitűzések bizonyos összeghatárhoz kötve. Másfél millió euró elérése esetén a SMACH Z előtelepített emulátorcsomagokkal érkezik, amelyekkel számos klasszikus játék futtatható lesz. 1,75 millió euró elérésekor integrálásra kerül a KODI, 2 millió euró esetén a támogatók speciális ajánlatokat és ingyenes játékokat kapnak, 2,5 millió eurónál ingyenes lesz a termék kiszállítása világszinten, de a 3 millió euró elérése egy igazi csavart tartogat, ugyanis ilyenkor ez a célkitűzés egy exkluzív játékot rejt. Végül a 3,5 millió euró esetén a támogatók 3 év garanciát kapnak, 4 millió eurónál jön a már említett, hivatalos Windows támogatás, míg 5 millió eurónál ígéretet tesznek a tervezők, hogy nem adják el magukat a Facebooknak. Utóbbi nem vicc, ez tényleg egy célkitűzés, de inkább csak egy üzenet az Oculusnak, mintsem egy komolyan vehető cél.

Az előrendelés szempontjából 299 eurós támogatást kell minimum leadni, ami egy alap SMACH Z-t eredményez. Ugyanakkor nagyobb összeg esetében kiválasztható a szín, illetve 499 eurós támogatáshoz már az erősebb SMACH Z PRO verzió jár. A szállítás a projekt megvalósulása esetén minden esetben a következő év októberére esik. Az alapcél 900 000 euró és ebből mostanáig 90 000 euró össze is gyűlt, így a maradékra van még 34 nap. A gyűjtésbe a projekt Kickstarter oldalán lehet besegíteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés