Hirdetés

SLI: Minden lében két kanál

Az NVIDIA egy régi ötlet újrafelfedezésével igyekszik növelni grafikus kártyáinak teljesítményét. Ahogyan az (azóta felvásárolt) 3Dfx Voodoo2 kártyáinak összekapcsolására körülbelül hat évvel ezelőtt lehetőséget nyújtott a Scan Line Interleaving (SLI) technológia, úgy van erre mód az NVIDIA kártyáinak esetében is. Az eredmény: legalább 1,87-szoros gyorsulás az egy videokártyás rendszerekhez képest!

A két PCI Express felületű videokártyát támogató alaplapokba két SLI-s NVIDIA kártya illeszthető, amelyeket a Scalable Link Interface-en keresztült egy kis csatlakozó köt össze. Az interfész már része az NV45-ös grafikus magnak. A megoldás jelenleg egyedül az Intel Xeon processzorokhoz szánt Tumwater kódnevű E7525-ös lapkakészlettel alkalmazható, ám a választék hamarosan bővülni fog.

A meghajtó elemzi a kép tartalmát, és a Slave kártyával vagy a kép bizonyos területét számoltatja ki, vagy minden második képkockát bízza rá (dynamic load balancing). A Master kártya kiegészíti a képinformációt a saját maga által kiszámított értékekkel, és együtt küldi a kijelzőnek. Az E7525 esetében az egyik PCI Express aljzat csupán 8 vezetékkel rendelkezik, ez korlátozza a második grafikus kártya teljesítményét – később azonban olyan alaplapok is kaphatóak lesznek, amelyeket már két x16-os bővítőhellyel fognak gyártani.

Az SL interfész az NVIDIA GeForce 6800 Ultra és GeForce 6800 GT PCI Expresses változatain, továbbá bizonyos Quadro modelleken lesz szériatartozék. Ezek árai nem lesznek magasabbak, mint az AGP-felületű kártyáké. Speciális szoftverre sem lesz szükség, hiszen a gyártó a kiegészítő funkciót beépíti a ForceWare illesztőprogramba.

A megoldás nem tévesztendő össze az Alienware által a harmadik-negyedik negyedévre beharangozott Video Array eljárással, amely egy X2 nevű, módosított E7525-alaplapon hagyományos videokártyákkal lesz alkalmazható, és a kártyák közötti adatcserét a bővítőhelyeken keresztül oldja meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés