Hirdetés

PCI Expresst a népnek

A zárt ajtók mögött tartott computexes bemutatókat követően az NVIDIA Japánban is demonstrálta: készen áll a PCI Express felületre illeszkedő megoldások szállítására. A szigetországban az AOpen Aeolus GeForce 6800 Ultra PCIE-kompatibilis változata volt látható – derül ki a PC Watch beszámolójából.

A bemutatott kártyán az NV45 kódnevű grafikus processzor dolgozik, amely – amint arról már beszámoltunk – egy AGP-s NV40 és egy High-Speed Interconnect (HSI) AGP-PCIE híd lapka közös tokozásban. Egyelőre nem tudni, hogy ez a megoldás képes lesz-e hasonló mértékben kihasználni a gyorsabb busz nyújtotta előnyöket, mint a natív PCIE-vezérlővel ellátott chipek. Igaz, a gyorsabb busz előnyei sem lesznek látványosak. Az NVIDIA képviselője a Computexen úgy nyilatkozott lapunknak, hogy – legalábbis kezdetben – csak marginális gyorsulást várhatunk az AGP-PCIE váltástól.


Fotók: PC Watch

Az NVIDIA nem is siet az NV45 bevezetésével. A kirakatbemutatók ellenére a vállalat kivár, és a PCIE népszerűségétől teszi függővé a kompatibilis chipek piacra dobását. Gyártói beszámolók szerint az NV45 leghamarabb augusztusban jelenhet meg, de ha a szabvány csak lassan hódítja meg a felhasználókat, a bemutató akár a jövő évig is eltolódhat. A PCIE-kompatibilis Intel-lapkakészletek, a Grantsdale és az Alderwood ugyanakkor már a jövő héten megérkeznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés