Hirdetés

SLI Intel i915P-vel?

A tajvani Gigabyte fejlesztőmérnökei minden jel szerint túl akarják licitálni a konkurenciánál dolgozó kollégáikat, legalábbis erre utal a pár napja bejelentett 3D1 videokártya, illetve most bemutatott legújabb alaplapjuk, a GA-8I915P Dual Graphic típusjelzésű modell. A cégnél, úgy tűnik, elhatározták, hogy nem várják meg az Intel és az NVIDIA közös megállapodása alapján létrejött nForce5 lapkakészlet páros videokártyákkal együttműködő példányait, inkább előszedtek egy jól bevált Intel lapkakészletet (ebben az esetben az i915P-t), és olyan alaplapot építettek köré, amely egyszerre két, PCI Express csatolóval ellátott grafikus kártyát képes fogadni.


A GA-8I915P Dual Graphics...

 

Az NVIDIA által bevezetett eljárásról rendkívül sokat hallani manapság, oldalunkon is számos hír jelenik meg a különböző, párhuzamos videokártyák kezelésével kapcsolatos eljárásokról, termékekről. A Gigabyte új alaplapja mindemellett a világ első olyan alaplapjainak egyike, amelyek Intel processzorra épülő rendszerekben is lehetővé teszi két grafikus vezérlő párhuzamos használatát. Szerettük volna megtudni, hogy a Gigabyte eljárása a lapkakészlet-szintű támogatás hiányának ellenére pontosan hogyan is működik, illetve milyen videokártyákkal kompatibilis, a cég illetékesei azonban rendkívül szűkszavúan nyilatkoznak az új termékről, és természetesen semmilyen lényeges technológiai részletet nem adnak ki. Az mindenesetre kiderült, hogy ebben az alaplapban is működik a napokban bemutatott 3D1, melyről a cég határozottan állította, hogy csak és kizárólag saját, SLI-kompatibilis nForce alaplapjukkal indul el.


...és a rendszer grafikus teljesítménye


Így annyit tudunk csak biztosan állítani, hogy a Gigabyte új alaplapja által nyújtott multi-GPU grafikus teljesítmény a cég által szolgáltatott adatok alapján némileg alulmarad az NVIDIA natív SLI rendszere által nyújtotthoz képest, ami többek között valószínűleg annak köszönhető, hogy a második PCIe kártya az ICH6R déli hídon keresztül kapcsolódik az i915P vezérlőhöz. A lapkakészlet amúgy meghatározza az alaplap főbb paramétereit, így a szokásos integrált vezérlők és csatlakozók garmadáját vonultatja fel a GA-8I915P. Az alaplap funkcióit a Gigabyte saját fejlesztésű ShieldWare szoftvercsomagja teszi teljessé; a nyolc különböző alkalmazásból álló csomag javarészt a rendszer finomhangolását, illetve felügyeletét szolgálja.

Az új alaplapot ezekben a hetekben szállítja a Gigabyte, a végfelhasználói ár azonban még nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés