Hirdetés

nForce4-dömping a LAN-partin

A tajvani illetőségű, alaplapokat gyártó DFI büszkén hirdeti weboldalán, hogy „őrült játékosoknak” és „őrült moddereknek” kínálja Lanparty alaplapcsaládját. A számos full-extrás modellből álló sorozat rikító színeivel és egyedi formai megoldásaival igazi különcnek számít az iparban. Ezek a stílusjegyek valóban azt sejtetik, hogy ezek az eszközök a teljesítmény mellett a vizualitást előtérbe helyező, LAN-partikat sűrűn látogató felhasználók gépeiben fordulnak elő leginkább. A Lanparty alaplapcsalád most három, csúcstechnológiát képviselő alaplappal bővült, melyek lelke az NVIDIA szép jövő elé néző nForce4 lapkakészlete.


DFI Lanparty UT nF4 SLI-DR...

A három testvér közül a „legokosabb”, egyben legdrágább példány a Lanparty UT nF4 SLI-DR modell, mely a típusjelzésnek megfelelően az NVIDIA jelenlegi legmodernebb, két grafikus kártya párhuzamos működését lehetővé tevő nForce4 SLI lapkakészletére épül. A Socket 939 foglalatba illeszkedő AMD processzorokat fogadó alaplaphoz a két videokártyán kívül egy-egy PCIe x4, PCIe x1 és két hagyományos PCI csatolóval rendelkező bővítőkártya illeszthető. A tárolórendszer maximum négy Ultra-ATA, illetve nyolc SATA egységből állhat, melyből négyet az nForce lapkakészlet, négyet pedig a Silicon Image Sil3114 típusú vezérlője kezel (az nForce vezérlővel a RAID 0 és 1, a Silicon Image kontrollerrel a RAID 0, 1 és 5 üzemmódok támogatottak). Az alaplapot mindemellett felszerelték számtalan extrával, köztük a híres osztrák karmesterről, Herbert von Karajanról elnevezett térhatású hangrendszerrel (a teljes specifikáció-lista megtalálható a termék weboldalán).

A középső fivér szinte ikertestvére a fentebb említett modellnek, a gyári adatok szerint mindössze a Silicon Image RAID vezérlőt hagyták le a Lanparty UT nF4 SLI-D-ről, minden más paraméterében megegyezik a fentebb ismertetett termékkel.


...és a DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D: öt különbséget rejtettünk el a két képen.

Az új modellek közül utoljára maradt a legérdekesebb jövevény, mely a korábban ismertetett alaplapoktól eltérően az nForce4 Ultra lapkakészletre épül (minden más szempontból megegyezik a Lanparty UT nF4 SLI-D-vel). Ennek ellenére a DFI ugyanannyi kártyahelyet forrasztott az alaplapra, mint amennyi a nagytesókon található, beleértve a két PCIe x16 csatolót. Természetesen a plusz csatlakozó nem dísznek került a Lanparty UT nF4 Ultra-D-re, hanem a lapkakészlet-szintű támogatás (elvi) hiányának ellenére minden további nélkül használható az alaplapban két videokártya párhuzamosan. A DFI által DXG-nek (Dual Xpress Graphics) keresztelt eljárás minden bizonnyal a PCIe vezetékek ügyes elosztásával teszi lehetővé a kétkártyás működést. Ez a módszer valamelyest ronthat ugyan az összteljesítményen, de a tesztek megjelenéséig erről semmi biztos nem állítható.

A DFI SLI-üzemmódot támogató nForce4 Ultra alaplapja a Gigabyte korábbi 3D1 videokártyájával, illetve tegnap bemutatott alaplapjával együtt arra enged következtetni, hogy a gyártók egy része megpróbál kitörni a lapkakészlet-forgalmazók által rájuk kényszerített korlátok közül, amiből – amennyiben sikerrel járnak – hosszú távon a felhasználók is profitálhatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • DFI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés