Hirdetés

Részletek az NVIDIA első inteles chipsetjéről

Az Intel és az NVIDIA november 19-én jelentette be, hogy kölcsönösen licencelnek egymástól több fontos technológiát. Azóta egyre több információ lát napvilágot az NVIDIA új, Intel processzorokhoz fejlesztett lapkakészletéről – ezeket próbáljuk meg most egybegyűjteni.

Az nForce5 néven emlegetett, Crush19 fejlesztési kódnevű chipset várhatóan egy- és kétcsatornás DDR2-667/533/400 memóriavezérlővel ellátott változatban is megjelenik. 800 és 1066 MHz FSB-jű processzorokat fog támogatni, beleértve a Pentium 4 600-as szériát, valamint a jövő évben megjelenő kétmagos asztali CPU-kat is. 20 darab PCI Express vezetékéből 16 egy, illetve SLI üzemmódban két videokártya csatlakoztatására fordítható (utóbbi esetben kétszer x8 kiosztásban), a maradék négyen pedig egyéb perifériák osztozhatnak.

Az nForce5 kétchipes megoldás lesz, vagyis önálló déli híddal (MCP04) szolgál, amely két IDE-csatornát, tíz USB 2.0 portot, négy Serial ATA II interfészt, valamint hardveres tűzfallal kiegészített Gigabit Ethernet vezérlőt biztosít. Az audiokodek tekintetében egy önálló chip használata tűnik a legvalószínűbbnek. A The Inquirer szerint az nForce5 köré épített lapok prototípusai 2005 első negyedében tűnhetnek fel, s még ugyanabban a negyedévben megkezdődhet a kereskedelmi forgalomra érett termékek szállítása is.


Forrás: Hardware-Mag

Jól értesült források azt is tudni vélik, hogy az AMD Athlon 64 processzoraihoz is készülőfélben van egy új chipset. A Crush51 kódnevű lapkakészlet ugyancsak két chipből áll: az északi híd egy DirectX 9.0-kompatibilis grafikus processzort tartalmaz, a perifériák kezelését pedig az MCP51 vállalja magára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés