Hirdetés

Úszik a cellarétegekben az SK Hynix, 4D NAND-nak mondott 3D NAND flash lapkája

Komoly kapacitás és komoly sebesség jellemzi a fejlesztést, amely első körben mobil szintre jön.

Az SK Hynix bejelentette a legújabb 3D NAND flash memórialapkáját, amely a marketing szintjén 4D NAND-ként aposztrofált, valójában azonban PUC, azaz a Periphery Under Cell néven emlegetett technológiát fejleszti tovább. Itt arról van szó, hogy a CMOS logika nem a cellák mellé, hanem alá van elhelyezve, és ebből a szempontból már harmadik generációs megvalósításnál jár a cég.

A dél-koreai konszern legújabb fejlesztése természetesen marad a töltéscsapdánál, és sikerült elérni a 176 cellaréteget. A cég jelenleg 512 gigabites TLC NAND flash lapkák mintáit szállítja a partnereinek, de később lesz majd 1 terabites verzió is, továbbá a friss rendszer az előző generációs, 128 cellarétegű fejlesztéshez viszonyítva 33%-kal jobb adatátviteli tempót kínál.

Az SK Hynix első körben UFS szabvánnyal kompatibilis mobil megoldásokban gondolkodik, de viszonylag gyorsan elérhetők lesznek majd az új NAND flash lapkák a végfelhasználóknak szánt SSD-kbe is, végül pedig nagyvállalati szinten kerülnek bevetésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés