Hirdetés

176 cellarétegre ugrik a Micron 3D NAND flash lapkája

A lebegőkapus megközelítés töltéscsapdára való cseréje meghozta az eredményét.

A Micron a Flash Memory Summit alkalmával bejelentette az ötödik generációs 3D NAND flash memórialapkáját. Ha az Intellel való szakítás óta vizsgáljuk a helyzetet, akkor már második generációs dizájnról beszélhetünk, és azért érdemes így szemlélni az eseményeket, mert a Micron nagyon gyorsan dobta az Intellel közösen alkalmazott lebegőkapus megközelítést, ugyanis a mai dizájnok mellett strukturális limitekbe ütközik. A töltéscsapdára való áttérés ugyanakkor nehezen ment, a korábbi, 128 cellarétegű 3D NAND flash lapkájuk minimális szinten volt elérhető, de valószínűleg sok tapasztalatot gyűjtöttek vele.

A vállalat legújabb fejlesztése természetesen marad a töltéscsapdánál, és sikerült is elérni a 176 cellaréteget, de azt a Micron nem jelentette be, hogy milyen kapacitású lesz az első olyan lapka, ami ezt a dizájnt használja. A lehetőségeket, illetve a piaci igényeket figyelembe véve ugyanakkor valószínű, hogy 512 gigabites TLC-s opcióról lesz szó.


[+]

A CMOS logika természetesen nem a cellák mellé, hanem alá van elhelyezve, ezt a Micron CuA (CMOS under Array) néven emlegeti. Ami nagyon érdekes, hogy egy ilyen új, 176 cellarétegű 3D NAND flash lapka mindössze 45 mikrométer vastag, ami nagyjából megfelel annak a szintnek, amit a Micron 64 cellaréteggel ért el a korábbi, lebegőkapus megközelítés mellett, jól látható tehát, hogy mennyivel előnyösebb a töltéscsapdát alkalmazni.

A friss fejlesztés gyártása már megkezdődött, és az év későbbi részében talán az első olyan SSD-k is bejelentésre kerülnek, amelyek megkapják a 176 cellarétegű 3D NAND flash lapkát. Ezek vélhetően a Micron tulajdonában álló Crucial égisze alatt érkeznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés