Hirdetés

Shuttle: pico-BTX formátumú mini-PC

A Shuttle bemutatta első pico-BTX specifikáció szerinti barebone-számítógépét, SB86i-t. Az újítás előnyei között a gyártó kiemeli, hogy el lehet tekinteni az egyedi hűtési-szerelési megoldásoktól, és lehetőség van standardizált alkatrészek – például BTX-es CPU-hűtőmodul – alkalmazására. Amint az ábrán látható, a processzor hűtésére a diszkréten az előlap mögé rejtett réseken belépő hűvös levegő szolgál, amely felmelegedve a hátlapon távozik. A borda megnövelt felülete megengedi, hogy a ventilátor alacsonyabb fordulatszámon pörögve kisebb zajt csapjon, ám a Shuttle nemcsak ezzel igyekszik halkabbá tenni rendszerét – a meghajtók okozta vibrációk a rekeszekben elhelyezett gumialátéteknek köszönhetően nem tevődnek át a házra.

Az SB86i az Intel 915G + ICH6-R lapkakészlete köré épül, így 533 és 800 MHz-es rendszerbusszal ellátott, LGA775 tokozású Pentium 4 és Celeron D processzorokat támogat. Két memóriafoglalatába legfeljebb 2 GB összkapacitású DDR-modulok illeszthetők. A chipset integrált Intel GMA900 grafikus vezérlővel szolgál, alternatívaként egy PCI Express x16 interfésszel bíró 3D-gyorsítókártyát lehet a kis PC-be szerelni. Ezenkívül egy PCI-slot áll a bővítés szolgálatában, bár az alaplapra integrált szolgáltatásokat tekintve ez aligha fogja valamennyi leendő tulajdonos kihasználni.

Audiovezérlőként a 192 kHz-es mintavételezési frekvenciát és 7.1 csatornát támogató Realtek ALC880 kodek biztosított, mellette analóg és digitális (optikai bemenet, optikai és koaxiális kimenet) csatlakozókat találunk. A gigabites hálózati kapcsolatért egy Broadcom chip felel, amely PCIe x1 felületre kapcsolódik, így elméletileg alacsony CPU-terhelés mellett nagy áteresztőképességet képes nyújtani.

A mini-PC két Firewire-400, négy USB 2.0 interfésszel és egy „hat az egyben” memóriakártya-olvasóval is rendelkezik. Az elegáns, fehérre lakkozott acél előlap mögött egy 5,25 és – belül – két 3,5 hüvelykes meghajtó számára van hely. Ezek az egy IDE- vagy a négy SATA-csatlakozó valamelyikére köthetők, az utóbbiak esetében RAID 0 vagy 1 tömbbe is szervezhetők. Az SB86i-t egy 275 wattos tápegység látja el árammal. A ház mérete 37,5 x 24 x 19,5 cm.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés